Vluchteling organiseert benefiet voor centrum dat hem opving: “Ik wil hen zo bedanken”

Vluchteling organiseert benefiet voor centrum dat hem opving: “Ik wil hen zo bedanken”

Ershad verbleef als vluchteling in De Rijzende Ster. Foto: kvo

Kortrijk / Kuurne / Harelbeke -

In het Textielhuis in Kortrijk vindt vrijdagavond een benefiet plaats van de kersverse nieuwe vereniging Grenzeloos. Voormalig vluchteling Ershad Yaftali (26) wil zo geld inzamelen voor het tehuis dat hem opving toen hij net in België was aangekomen.

Een aantal jongeren uit Harelbeke en Kuurne willen, onder de vlag van hun vereniging Grenzeloos, met een benefiet helpen wereldproblemen uit de wereld te helpen. Bijzonder algemeen, maar voor de Harelbeekse Ershad Yaftali, initiatiefnemer van het project, kwamen die problemen 17 jaar geleden heel dichtbij. Hij vluchtte toen samen met zijn broer en oom van Afghanistan naar België. Na een kort verblijf in asielcentrum Klein Kasteeltje in Brussel, werden ze geplaatst in De Rijzende ster in Kuurne, een tehuis voor bijzonder jeugdzorg.

“En voor dat centrum organiseren we met Grenzeloos vrijdag een benefiet”, zegt Mariam Ait Hmeid (23) uit Harelbeke. “We organiseren een pasta-avond in het Textielhuis in Kortrijk en met de opbrengsten gaan de kinderen uit De Rijzende Ster op daguitstap”, zegt Ait Hmeid. “Ik wil zo mijn dankbaarheid tonen voor wat ze in dat centrum allemaal gedaan hebben voor mij”, zegt Yaftali. “Ik verbleef er in totaal bijna acht jaar.” Yatalfi verbleef tot zijn zeventiende in het centrum, tot hij zijn pleegouders leerde kennen. “Op het einde van die acht jaar verbleef ik in het weekend al regelmatig bij Katrien Lamon, die mijn pleegmoeder is geworden.”

Beetje helpen

De jongeren willen met Grenzeloos hun steentje bijdragen aan de maatschappij. “Dit project is toevallig ontstaan. Een tijd geleden postte Ershad een oproep op Facebook met de mededeling dat hij iets wou doen voor het goede doel. Zo is de vereniging ontstaan en in onze zoektocht naar een goed doel kwam Ershad met zijn verhaal over de Rijzende Ster. Het was meteen logisch dat we hen zouden steunen.”

De jongeren beseffen dat ze met hun nieuwe vereniging niet meteen de wereld zullen veranderen. “We willen niet blind zijn voor wereldproblemen, zoals de enorme hongersnoden vorig jaar nog. Als we allemaal een beetje helpen kunnen we samen misschien wel iets veranderen”, zegt Hmeid die in haar derde jaar sociaal werk in Gent zit.

De pasta-avond vindt plaats in het Textielhuis in Kortrijk, vanaf 18 uur. Meer info via de Facebookpagina ‘Pasta avond t.v.v. de Rijzende Ster’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees