Mummies veroveren congrescentrum (maar u kunt op beide oren slapen)

Bezoekers van de tentoonstelling in Oud Sint-Jan, waaronder de Egyptische ambassadeur, kunnen onder meer genieten van unieke sarcofagen.

Brugge -

Oud bezoek voor Oud Sint-Jan, want op zaterdag gaat de expo Mummies in Bruges van start. Negen mummies, en met hen ook meer dan tweehonderd objecten uit het Oude Egypte, verblijven acht maanden lang in het Xpo Center.

Keku, Sensaos, Pawiamen en een onbekende man: ze mogen dan al eeuwenlang dood zijn, ze zijn tegenwoordig wel de eregasten in Oud Sint-Jan. De vier mummies, die het gezelschap krijgen van nog eens vijf gemummificeerde dieren, zijn namelijk de pronkstukken van de expo Mummies in Bruges - Secrets of Ancient Egypt. Nog een topstuk: de rijkelijk versierde mummiekist van Hor, een welstellende priester.

“Slechts klein deel”

De expo bestaat uit drie luiken: het leven in het Oude Egypte, de dood en de voorbereiding op het hiernamaals. Onder de ruim tweehonderd objecten, waarvan de oudste stukken meer dan vijfduizend jaar oud zijn, bevinden zich ook alledaagse gebruiksvoorwerpen, van werktuigen over speelgoed tot maquillagepotjes. Zo weet u meteen ook hoe het leven van een jonge vrouw als Keku, overleden als jonge twintiger omstreeks 650 voor Christus, eruitzag voor ze de kist inging.

Alle objecten zijn afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in het Nederlandse Leiden. Met onder meer een twintigtal mummies en duizenden objecten uit de oudheid, beschikt het museum over een van de belangrijkste Oud-Egyptische collecties ter wereld. “Maar daar staat maar een klein deeltje van tentoongesteld, het grootste deel bevindt zich in het depot. Dat is jammer, want we willen natuurlijk zo veel mogelijk laten zien. Daarom ook deze expo, die we op dezelfde manier hebben aangepakt als de tentoonstellingen voor het Rijksmuseum”, zegt curator Lara Weiss.

Mogelijk vervolg

Het RMO leent vaak stukken uit, maar het is de eerste keer dat het een volledige expo buitenshuis organiseert. “Een test dus, want bij een positieve evaluatie komt er mogelijk een vervolg. Een stad als Brugge is, met zijn toerisme, voor ons natuurlijk een zeer interessante locatie.”

Voor de expo, die loopt tot 11 november, verwacht Xpo Center Bruges de komende maanden een pak bezoekers over de vloer te krijgen. “Mummies spreken tot ieders verbeelding, van jong tot oud. We mikken met deze expo dan ook op een zeer breed publiek”, zegt communicatieverantwoordelijke Geertrui Quaghebeur.

INFO

Meer info op ww.xpo-center-bruges.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees