250.000 euro per jaar

Belastinginspecteurs krijgen quota van fiscus: “Controleurs targets laten halen leidt tot chantage en manipulatie”

Belastinginspecteurs krijgen quota van fiscus: “Controleurs targets laten halen leidt tot chantage en manipulatie”
Brussel -

Sinds vorig jaar hebben belastingambtenaren quota’s te halen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA). Fiscalisten vrezen dat dit gaat leiden tot overijverige controleurs, mogelijk zelfs tot manipulatie.

Die opmerkelijke streefcijfers lekten uit via een antwoord van de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) op een vraag van Peter Van Velthoven (SP.A).

Volgens de minister bestaan zulke quota sinds begin vorig jaar. Die quota”s worden via twee verschillende parameters geëvalueerd. “Voor de ingekohierde bedragen (zijn de bedragen die in het register zijn ingeschreven, red) bedraagt de doelwaarde 750.000 euro per ambtenaar per semester, voor de geïnde bedragen is dat 125.000 per semester”, aldus de minister. Dat wil zeggen dat een belastinginspecteur verwacht wordt 250.000 euro per jaar te innen en 1,5 miljoen euro ‘inkohiert’.

Een zogenaamd “kohier” is een lijst met identiteitsgegevens en de verschuldigde belastingbedragen. Die lijst (kohier) moet gecontroleerd worden door een ambtenaar die de lijst dan uitvoerbaar verklaart. Pas daarna kunnen de belastingen geïnd en/of gevorderd worden. Veelal staat op het kohier het theoretische bedrag.

Meteen kritiek

Heel snel kwamen die prestatiedoelen onder vuur te liggen en klonk er luide kritiek. “Wat als u op het einde van het jaar wordt gecontroleerd door een controleur die zijn cijfer nog moet halen? Controleurs targets laten halen leidt tot chantage en manipulatie. Fiscale controle moet gericht zijn op de juiste toepassing van de wet. #schande!!!”, tweet Michel Maus.

(lees verder onder de tweet)

Ook het NSZ stel zich ernstige vragen. “Je zal maar gecontroleerd worden in het najaar door een controleur die dat target bijlange nog niet heeft gehaald. Die controleur zal er dan alles aan doen om fouten te detecteren, want anders riskeert hij op de vingers getikt te worden”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Andere controleurs zouden vanwege dat target dan weer te veel ijver aan de dag kunnen leggen doorheen het jaar.”

“Geen individuele druk”

Bij de Bijzonder Belastinginspectie (BBI) preciseert men dat het de indicatoren worden berekend op basis van het aantal voltijds equivalenten en dat ze niet worden gelinkt aan de dossiers die door een agent of een groep agenten worden behandeld. “Deze praktijk geeft geen aanleiding tot individuele evaluaties. Er is geen enkele individuele druk. Dat is logisch, want elk dossier is anders”, luidt het.

Volgens PS-afgevaardigde Ahmed Laaouej, voormalig inspecteur op de federale overheidsdienst Financiën, kunnen dergelijke prestatie-indicatoren averechts werken. “Een ambtenaar die gepusht wordt om bepaalde cijfers te halen, zou zich op gemakkelijke prooien kunnen storten in plaats van de meer complexe dossiers aan te pakken”, stelt hij.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees