Deze Antwerpse kleuterjuf bloedde elke Goede Vrijdag vanaf 15u uit handen en voeten

Borsbeek - Op de begraafplaats in Borsbeek rust Clara Jung (1887-1952), een Antwerpse kleuteronderwijzeres die tijdens de dertien laatste jaren van haar leven elke Goede Vrijdag vanaf 15u begon te bloeden uit haar handen, voeten, hoofd en zij, de wonden van Christus.

Vandaag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha. Clara Jung (1887-1952), een Antwerpse kleuteronderwijzeres, onderging de volledige lijdensextase van Jezus Christus mee. Ze begon te bloeden uit handpalmen, voeten en hoofd. Buren en kennissen die het meemaakten, beschreven vreselijke scènes.

Maar 'Clareke' zoals ze werd genoemd, onderging het allemaal sereen. In de jaren vijftig telde België een vijftal 'gestigmatiseerden'. Vandaag wordt haar graf nog steeds vereerd.

Dokters zouden het nu waarschijnlijk duiden als 'hysterie' of 'zelfhypnose', al blijven veel vragen onbeantwoord.

Actrice Nicky Langley, bekend als Oma Fonkel uit Mega Mindy, wijdde in 2010 een heel hoofdstuk aan 'Clareke' in haar boek over mystieke figuren en plaatsen Het Elfde Gebod.

Sommige oude Antwerpenaars gingen nog op bezoek bij Clara Jung, thuis, boven het textielwinkeltje van haar zussen in de Dambruggestraat. Ze werd aanroepen als een volksheilige, maar was de bescheidenheid zelve. Ook haar zussen liepen allesbehalve te koop met de gebeurtenissen die elke Goede Vrijdag voor Pasen plaatsvonden. Clara lag dan helemaal omzwachteld als een mummie in bed. Volgens getuigen, onderging ze haar onzichtbare kruisiging zeer sereen.

Het graf van Clara mag niet geruimd worden. Sommigen halen nog steeds kracht uit de figuur van de volksheilige.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio