Raadkamer vraagt slechts doorverwijzing van drie partijen in fraudezaak met zonnepanelen

Raadkamer vraagt slechts doorverwijzing van drie partijen in fraudezaak met zonnepanelen
Hasselt -

De raadkamer in Hasselt heeft zich vrijdag gebogen over drie dossiers inzake fraude met zonnepanelen en keuringen van installaties. In de zaak van een Hasseltse elektrofirma en een keurder, waarin negen personen en de firma verdacht worden, vroeg het parket alleen maar de doorverwijzing van de Hasseltse firma, de zaakvoerder en de keurder. De raadkamer doet op 20 april uitspraak.

De zienswijze van het parket deed de wenkbrauwen fronsen van de verdediging van de elektrofirma. “Het zijn net de mensen, die de zonnepanelen hadden staan, die met de geantidateerde keuringsattesten de groenstroomcertificaten konden verzilveren. Wij gaan daar niet voor opdraaien. We gaan dus niet akkoord met de visie van het parket, “ zei advocaat Jan Swennen vrijdag na de raadkamerzitting.

Netbeheerder Infrax diende klacht in tegen het Hasseltse bedrijf. Daarna is de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) mee op de kar gesprongen. De zogenaamde fraude bestond erin dat de installaties net gekeurd werden, voordat de subsidies verlaagd werden. Tussen 2009 en 2012 verlaagde de Vlaamse regering immers de subsidies voor zonnepanelen. De groenstroomcertificaten werden in verschillende fases verminderd.

Corrigeer

NIEUWS