Wat zit er in deze prehistorische Kinder Surprise?

Wat zit er in deze prehistorische Kinder Surprise?

De eieren. Foto: TU Delft

Kinder Surprise, het is van alle tijden, zo blijkt. Voor archeologen was de inhoud van deze prehistorische “eieren” immers sinds de ontdekking een grote verrassing. Nu hebben ze dankzij een micro-CT scanner toch ontdekt wat erin zit.

In 2016 ontdekten archeologen dertien eivormige objecten tijdens opgravingen op een bouwplaats in Tilburg. De objecten waren ongeveer even groot als ganzeneieren, maar echte eieren waren het niet. Het ging om eivormige smeltkroezen, een soort ovens die ingericht waren om metalen te smelten.

Hoe kijk je in het ei zonder te breken?

De archeologen waren benieuwd of er misschien afdrukken te vinden waren van metaalschroot, of andere dingen die in de smeltkroezen onder hoge temperatuur behandeld waren. Maar deze prehistorische “eieren” konden natuurlijk niet zomaar geopend worden, zoals bij Kinder Surprises. Daarvoor hadden de archeologen gespecialiseerd materiaal nodig.

Om te weten of er afdrukken of tekens in de binnenkant zaten, gebruikten de onderzoekers de micro-CT scanner. “Elk object werd van alle kanten met röntgenstraling gefotografeerd, zo kregen we ook de binnenkant te zien”, vertelt onderzoeker Dominique Ngan-Tillard. Op basis van die gegevens kregen ze een 3D-model van de binnenkant van het object.

Wat zat erin?

Uit het onderzoek bleek dat de “eieren” dateren uit de prehistorie en dat is geweldig nieuws. Over die periode in de tijd is immers nog maar weinige geweten. “Bijna alle metalen voorwerpen uit de Midden-IJzertijd zijn verdwenen of verloren gegaan door corrosie. Maar door deze vondst kunnen we die objecten nu toch van dichterbij bekijken”, legt Ngan-Tillard uit.

De eieren bewijzen alvast één opvallend element: de prehistorische mens recycleerde ook in die vroege periode al metaal. Meer nog, de mensen toen waren eigenlijk al geavanceerde scheikundigen. “Naast zand en klei zat er ook as van wadplanten in de eivormige objecten. Dat is een mineraal waar veel natrium in zit en dat zorgt ervoor dat de mineralen in de kleischaal op lagere temperaturen kunnen smelten dan normaal, zodat hij niet barst. Erg slim!” besluit Ngan-Tillard.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S