Antwerpse theater- en tv-acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden

Antwerpse theater- en tv-acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden
Brussel -

De Antwerpse acteur Frank Aendenboom is in de nacht van 30 op 31 maart onverwacht overleden in zijn slaap. Dat meldt zijn kleindochter zaterdagavond. Hij werd 76 jaar. Aendenboom woonde al 47 jaar in Berchem.

Voor hij doorbrak op het televisiescherm en het witte doek was Aendenboom theateracteur. Hij was ook medeoprichter van het Raamtheater, het Antwerpse gezelschap dat bestond van 1977 tot 2010.

Aendenboom is onder meer bekend van zijn rollen in de jeugdreeksen “Johan en de Alverman” (1965) en “Dirk van Haveskerke” (1978), maar meer recent was hij te zien in onder meer “Lili en Marleen” (1994-2010), “Matroesjka”s” (2005) en “Crimi Clowns” (2012). Daarnaast verscheen hij ook in meer dan veertig films, waaronder “De Leeuw van Vlaanderen” (1985), “Hector” (1987) en “Frits & Freddy” (2010). In september 2014 kondigde hij aan dat hij zou stoppen met acteren. Hij speelde datzelfde jaar nog een rol in “Crimi Clowns”.

Aendenboom was getrouwd met Rosemarie Bergmans, met wie hij samen acteerde in “Johan en de Alverman”.

Op vrijdagvoormiddag 6 april vindt een publieke afscheidsplechtigheid plaats in Antwerpen. Hij zal later in intieme kring neergelaten worden op zee.

Antwerpse theater- en tv-acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden
Met Luc Wyns in “De Matroesjka”s” Foto: Crimi Clowns

“Trein gemist”

In een van zijn laatste interviews met Gazet van Antwerpen in 2014, maakte hij zich druk over het kwaliteitsniveau van de Vlaamse fictie. “We hebben de trein in Vlaanderen gemist”, sprak hij toen bitter. In datzelfde interview klonk hij ook niet erg positief over de huidige generatie jonge acteurs. “Vlak na mij zijn er nog goeie acteurs opgestaan, zoals Peter Van den Begin. Een echte crack. Maar al wat er de generatie nadien is gekomen, is niks meer”, aldus Aendenboom, die Matthias Schoenaerts nog een uitzondering noemt.

Typecasting

Aendenboom werd vaak gecast als norse, soms zelfs gewelddadige personages. “Dat is me blijven achtervolgen”, vertelde hij in 2014 aan Het Nieuwsblad. “Als mensen me tegenkomen op straat, zijn ze bang van mij. Dat is het grootste misverstand dat er over mij bestaat: dat ik in het echt ben zoals op het scherm.”

Daar heeft zijn rol van John Dockx in Matroesjka”s veel mee te maken: in die serie zagen we Aendenboom op zijn best, als een meedogenloze maffiafiguur die niet zou hebben misstaan in The Soprano’s.

Video: VRT

“Een enorme vakman”

Vlaamse en Nederlandse collega-acteurs reageren verslagen op het plotse overlijden van Aendeboom. “Frank was een enorme vakman. Met hem spelen was elke keer een plezier”, zegt Carry Goossens aan VTM Nieuws. “Ik wist dat Frank gezondheidsproblemen had, maar dat het zo geëvolueerd was, wist ik niet. Ik verschiet echt, ik ben er niet goed van”, aldus nog Goossens.

Over de acteerprestaties van Aendenboom heeft hij niets meer dan lof. “Ik heb zeker tweehonderd voorstellingen met Frank gespeeld en elke avond was een plezier”, zegt Goossens. “Frank was een enorme vakman, die humor heel goed verstond en dat liet merken op de scène.”

Ook collega-crimi-clown Manou Kersting herinnert zich een statige man en acteur. “Als jonge acteur was ik heel bang, omdat hij zoveel charisma had. Als hij in het café was, had hij heel heftige discussies met Jan Decleir, en dan bleef je uit de buurt.” Nog volgens Kersting is Aendeboom “een van de grootste, zeker van de generaties voor mij, een monument, absoluut.”

 

 

“Ik ben er niet goed van”, zegt Luk Weyns, schrijver van onder meer ‘Crimi Clowns’ en ‘Matroesjka’s’.

Frank was ziek en zou stoppen met acteren. Hij heeft nog een uitzondering gemaakt voor ‘Crimi Clowns’ en ik heb de reeks herschreven voor hem. Ik had wel nooit verwacht dat hij zo kort daarop zou sterven”, zegt een emotionele Wyns.

“Frank was een ongelooflijk warme persoonlijkheid. Hij genoot van het contact met jonge mensen. Door zijn coole look en diepe stem gaf hij soms de indruk nors te zijn, maar het tegenovergestelde was waar”, sluit Wyns af.

Diabeet

Aendenboom had het in dat interview ook over zijn gezondheidstoestand, die hij achteruit voelde gaan. “Een Engelse dame zei ooit: getting older is not for sissy”s (ouder worden is niet voor doetjes). En dat klopt helemaal. (lacht) Ik ben ook al vijftien jaar diabeet. Helaas zit dat in de familie. Goed eten en drinken zit er dus ook al niet meer in. Geen suiker of vetten. Geen spaghetti, brood, aardappelen. Het enige wat ik mag eten zijn eiwitten en groenten. Als ik op restaurant ga, kan ik enkel wat rood vlees en groenten bestellen. Ik ben nooit gestopt met roken, rook al sinds mijn vijftiende. Daarvan heb ik nooit willen afwijken. Mijn eetpatroon aanpassen was niet eenvoudig, maar ik heb er wel de wilskracht voor gehad. Maar ach, zolang ik kan lezen en redelijk gezond blijf, is het voor mij meer dan goed. Ik klaag niet.”

Antwerpse theater- en tv-acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden
Frank Aendenboom in “Johan en de Alverman” Foto: VRT

Teruggetrokken leven

De laatste jaren van zijn leven leidde Aendenboom ook een ietwat teruggetrokken leven, zoals hij ook toegaf in het interview in Gazet van Antwerpen. “Ik hou me ver van grote openbare plaatsen. Vraag me niet om te gaan flaneren over de Vogeltjesmarkt of een druk shoppingcenter. Dat is allemaal gekomen toen ik als jonge snaak in “Johan en de Alverman” speelde. Die populariteit was destijds ongezien. Ik herinner me hoe we als grote sterren met een open auto van het centraal station naar de Groenplaats werden gereden. De mensenmassa stond rijen dik. Sindsdien heb ik het wel gehad om zo geleefd te worden. Als het te druk begint te worden op de tram, stap ik wel af om op de volgende te wachten.”

Aendenboom woonde in Berchem en had het daar best naar zijn zin. Antwerpen zag hij dan weer veranderen en niet per se in goede zin.

Ik woon al 47 jaar in de buurt van de Fruithoflaan in Berchem. “Toen ik hier kwam wonen, stonden er nog koeien in de weilanden te grazen. Nu zit je hier al midden in de stad. In de week is het erg druk door het verkeer dat naar al die kantoorgebouwen naast de spoorlijn richting Berchem moet. Maar in het weekend is het hier muisstil. En alle voorzieningen zijn dichtbij. Geef mij maar de rand van de stad. Midden in de stad heb ik niks meer verloren. Er is in de binnenstad niks deftigs meer voor de cultuurliefhebber. Ik ga geregeld naar Parijs, en als ik daar ben heb ik meer het gevoel van thuiskomen dan in Antwerpen.”

Antwerpse theater- en tv-acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden
Foto: Thomas Vanhaute
Corrigeer

MEER NIEUWS