REACTIES. Lyrische Lefevere “mag nog niet op pensioen”, Terpstra slaat opnieuw aan het zingen

Niki Terpstra is de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2018, en dat zullen ook muziekliefhebbers geweten hebben. Net zoals na zijn zege in de E3 Prijs Harelbeke trakteerde Terpstra de wielerwereld op een stukje gezang. “Dit is liefde voor de koers!”

svar, vtvn, bvc, jpdv, hc, md, wvo, bow,gco

LEES OOK: ANALYSE. Quick-Step domineert de kasseien zoals Team Sky de bergen

LEES OOK: Beresterke Niki Terpstra zorgt voor nieuwe triomf van Quick Step in loodzware Ronde van Vlaanderen

LEES OOK: Van een onorthodoxe start tot de beslissende versnelling: zo won Terpstra de Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra (winnaar): “Vechten tegen de wind”

Niki Terpstra sloeg na zijn zege in de E3 Prijs Harelbeke vorige week al aan het zingen tijdens het flashinterview, en de Nederlander liet zijn artistieke geest ook de vrije loop na de winst in de Ronde. “Ongelooflijk, dit is zo gaaf. Ik kan dit gevoel niet beschrijven. Ik heb altijd gedroomd van deze koersen, de Ronde en Parijs-Roubaix, nu heb ik ze allebei gewonnen. “Ik was aan het vechten tegen de wind in de aanloop naar de Kwaremont, dat is een rotstuk als je alleen zit. Op de Kwaremont kreeg ik de leiders toch in het zicht en moest ik ook er over gaan. Ik wist dat ik die groep moest pakken en ik bouwde d’r op, bouwde d’r op, bouwde d’r op, bouwde d’r op, het bloed spatte in mijn kop. De liefde voor de koers”, weerklonk het bij de Nederlander die zo een kleine parodie maakte op het lied ‘Liefde voor muziek’ van Raymond van het Groenewoud.

Patrick Lefevere (manager Quick Step Floors): “Het blijft duren”

“Het stopt niet, dus ik mag niet op pensioen”, reageerde een opgetogen Patrick Lefevere. “Het blijft duren Dit is gewoon schitterend. We weten al heel het jaar dat Niki (Terpstra, nvdr.) op een superconditie teert. En dan vandaag. Hij is iemand die zowat achteraan bengelt en bij die drie raakte hij niet meteen bij. Maar je weet: wielrennen is geen exacte wetenschap. Op de Kwaremont ging hij er dan op en over. Al was die Mads Pedersen heel sterk. Sagan ging dan maar 30 seconden goedmaken op Niki... je weet dat dat moeilijk is.”

© Photo News

Wat was eigenlijk het plan van Quick Step? “Lampaert en Stybar moesten anticiperen om mee te zijn, Gilbert en Terpstra waren er voor de finale”, legt Lefevere uit. “Het pakt goed, uit want we hebben de eerste en derde plek gehaald. Niki is in de ogen van veel mensen een moeilijke mens, maar ik weet niet vanwaar die reputatie komt. Hij is een echte teamspeler en een goede ploegmaat. Het eerste wat hij tegen mij zei na de aankomst was: bedankt voor het vertrouwen. Vorig jaar had hij een rotjaar. Parijs-Roubaix verloor hij door een mechanisch defect, hij kreeg een keer een klap op zijn kop in een koers en tijdens een training vonden we hem na een mountainbiketocht op een pad waar er geen ambulance kon komen. Hij ziet er mager uit? Dat klopt, maar het is te simpel om dit daaraan te wijten. Parijs-Roubaix? Dat wordt vuurwerk, hé. We moeten wel winnen!”

Philippe Gilbert (derde): “In Luik zal ik goed zijn”

Philippe Gilbert maakte het feest bij Quick Step compleet door de derde plaats weg te kapen. “Die drie aanvallers hebben superhard gereden”, vertelde de winnaar van vorig jaar. “We wilden echt een lastige koers. De halve favorietengroep zat al vroeg kapot. Of het nu tegenwoordig makkelijker is om met 7 man de koers te controleren? Ja, misschien wel. Raar, hé? We moeten iedereen bedanken van onze ploeg. En nu Parijs-Roubaix: dat is een andere koers, de ervaring daar heb ik nog niet. We hopen daar als team natuurlijk ook te winnen. Dat blijft altijd speciaal, ook al hebben we al veel koersen gewonnen. De voorjaarskoersen zijn de onze en zo’n overwinning geeft dan vertrouwen aan de hele ploeg, we rijden echt als een roedel wolven.”

Tiesj Benoot (achtste): “Ik heb wel nog een jaar of tien om deze koers te winnen”

“Achtste, dat is toch wat teleurstellend. Ik verdiende een betere uitslag want ik was toch weer bij de beste vier in de koers. Maar ik zat wat gevangen door al die renners van Quick Step. Toen Stybar ging op de Kruisberg ging ik mee, maar daarna ging Terpstra. En dat was de goede aanval. Jammer, want ik denk niet dat hij mij er had afgereden. Maar hij was ijzersterk, hij is de verdiende winnaar. Op de laatste keer Paterberg zat ik ideaal in derde positie, maar Sep had kramp of schakelde verkeerd en daardoor moest is rond hem rijden, waardoor Sagan boven enkele meters had. Zat ik in zijn wiel dan was er samen misschien iets mogelijk. Maar zelfs dan hadden we Terpsta niet ingehaald denk ik. Op het einde had ik ook wat last van mijn maag.”

© Photo News

“Ja, ik had een extra ploegmaat in de finale kunnen gebruiken en heb redelijk veel werk alleen gedaan. Maar dat wist ik op voorhand, we stonden met een gehavende ploeg aan de start. En blijkbaar hebben de ploegmaats ook vandaag veel pech gehad. Een gemiste kans? Ja, toch een beetje. Maar ik heb wel nog een jaar of tien hé. En als ik nog een paar keer aan de start kan komen met deze benen, dan zal het wel eens lukken. En ik heb dit seizoen toch al de Strade Bianche gewonnen.”

“Morgen vertrek ik op stage naar de Sierra Nevada. Althans, als ik uit mijn bed geraak morgenvroeg. Tot volgende week maandag, daarna start ik in de Brabantse Pijl. Neen, ik rij Parijs-Roubaix niet, ik hou mij aan mijn programma. Ik wil de topconditie houden tot Luik-Bastenaken-Luik.”

Yves Lampaert (29ste): “Ergens heeft het vertrek van Boonen ons bevrijd”

Alweer winst voor Quick Step Floors, de éénentwintigste van het seizoen. Tien verschillende renners hebben ondertussen een koers gewonnen. Nu Tom Boonen is gestopt ,kan de ploeg maximaal de sterkte in de breedte uitspelen, stelt Yves Lampaert vast: “Tom nam veel druk weg, maar als het erop aan kwam moesten we steeds voor hem rijden.”

Bij Yves Lampaert was het op bij de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. “Vooral mentaal”, gaf hij aan na afloop. “Ik had daar niet meer het frisse gevoel. Misschien had ik bij de tweede keer Oude Kwaremont niet op kop moeten rijden, maar ik hoorde dat Van Avermaet het moeilijk had. Om terug te keren heeft hij misschien ‘een jasje moeten uitdoen’. Ik heb dus zeker wel mijn werk kunnen doen voor de ploeg.”

© BELGA

Lampaert was uiteraard vooral opgezet met de overwinning van Terpstra, de éénentwintigste al dit seizoen voor Quick Step Floors: “We zaten opnieuw met vier man in de finale, wat toch iets wil zeggen. Iedereen rijdt gewoon op een hoog niveau, ook Keisse, Declercq en Sénéchal. Niet normaal wat die mannen hebben gedaan in het begin van de koers. Voor de andere ploegen is het echt een raadsel wanneer ze met ons moeten mee gaan. Voor Roubaix gaan ze toch hun tactiek moeten bijsturen. Op dit moment laten ze zich naar de slachtbank leiden.”

“Niki was vandaag een klasse apart, maar we zitten met vier man in niveau heel dicht tegen elkaar. Het is plezant om zo te koersen. Als je zelf niet voorop zit, kan je afstoppen. Ook plezant en lang zo lastig niet. (lacht). Bovendien weet je dat jouw kans kan komen als het toch weer bij elkaar komt.” Na het vertrek van Tom Boonen leek het voor Quick Step Floors een moeilijker voorjaar te gaan worden, maar na overwinningen in E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen is voorlopig het tegendeel waar. “Ergens heeft het vertrek van Tom ons misschien wel bevrijd”, beaamde Lampaert. “Tom nam natuurlijk veel druk weg, maar als het erop aankwam moesten we ook altijd voor hem rijden. Pas op, Tom was een supertoffe gast en we missen hem ook wel. Maar zoals de ploeg nu draait is het gewoon super.”

Greg Van Avermaet (vijfde): “Goed, maar niet super”

Greg Van Avermaet heeft ook in 2018 de Ronde van Vlaanderen niet gewonnen. Maar bijzonder teleurgesteld was hij niet. “Omdat de sterkste gewonnen heeft”, gaf hij eerlijk toe. “Terpstra was net als in de E3 Harelbeke indrukwekkend. We hebben achter hem echt niet veel gewacht en goed rondgereden. Toch kwamen we niet dichterbij. Dan ben je de sterkste.” Zelf had Van Avermaet een uitval gewaagd op de Taaienberg. Tevergeefs. “Dat was nog een beetje vroeg”, sprak hij. “Het was vooral de bedoeling om daar de benen te testen en om op de Oude Kwaremont echt te gaan. Maar ik had simpelweg niet de punch om van iedereen weg te rijden. Ik denk wel dat ik bij de besten in koers was. Maar winnen is gewoon moeilijk momenteel.”

© BELGA

Of de collectieve sterkte van Quick-Step doorslaggevend was geweest? “Na de Paterberg zaten die mannen van Quick-Step wel altijd een beetje te storen. Maar opnieuw: je ploeg mag nog zo sterk zijn, je moet als winnaar nog altijd de benen hebben. Die had Terpstra. Zoals hij op de steenweg naar Oudenaarde voor bleef, chapeau.” Zelf spurtte Van Avermaet uiteindelijk naar de vijfde plek. “Misschien dat er in het beste geval een podiumplaats had ingezeten. Maar meer ook niet”, besloot hij. “Daarom ben ik ook niet ontgoocheld. Er zijn andere jaren dat ik hier aan de finish stond met het gevoel dat ik wel had moeten winnen. Nu niet.”

Peter Sagan (zesde): ““Niet gefrustreerd en tevreden over mijn prestatie””

Geen tweede zege in de Ronde van Vlaanderen voor Peter Sagan. De drievoudige wereldkampioen reed een afwachtende koers en speelde op de Paterberg alles of niets. Hij raakte alleen weg uit de groep der favorieten, maar slaagde er niet in om alleen de brug te maken naar Terpstra. Sagan liet zich opnieuw inlopen en eindigde dan als zesde. “Ik ben tevreden over mijn wedstrijd en mijn prestatie. Ik deed het maximum mogelijke. Dat het frustrerend was dat de andere favorieten niet meewerkte in de achtervolging? Neen. Dat is koers. Ik ben niet gefrustreerd.”

© BELGA

Volgens Sagans trainer en toeverlaat Patxi Vila maakte de wereldkampioen ook geen enkele fout. “Peter reed een goede wedstrijd. Hij is fysiek zeker even goed als vorig jaar. Peter probeerde het nog op de Paterberg, maar toen had Terpstra al te veel voorsprong opgebouwd. Aan de voet van de Oude Kwaremont was de kloof al 50 seconden. Sagan bracht de voorsprong nog terug naar een halve minuut, maar zelfs dat bleek nog te veel. Had Terpstra aan de voet van de Oude Kwaremont twintig seconden minder voorsprong gehad, hadden we een andere koers gekregen. Maar er bestaat geen twijfel over dat Terpstra en Quick Step deze zege verdienen. Ze hebben in de breedte de sterkste ploeg. Toen Terpstra aanviel, keken de andere favorieten naar elkaar en de in de ogen van twee ploegmaten van Terpstra. Dan is er weinig aan te beginnen. Terpstra won op exact dezelfde manier zoals hij dat in 2014 deed in Parijs-Roubaix. Hij was sterk, maar vooral Quick Step speelde hun kaarten beter uit dan de andere ploegen.”

Sagan hoopt volgende week in Roubaix beter te doen naar de zesde plaats, maar dat wordt volgens Vila niet gemakkelijk. “Vandaag werd nogmaals duidelijk dat het voor Peter elk jaar moelijker wordt om grote koersen te winnen. Peter is dé referentie van de huidige generatie wielrenners. De andere goede renners rijden hun koers in functie van zijn koers. Ze kijken voortdurend naar Peter en hopen dat hij alles oplost. Dat was al zo toen hij een eerste keer wereldkampioen werd, het is alleen maar gegroeid met zijn tweede en derde wereldtitel. Deze situatie zal hij ook tegenkomen in Roubaix en ook daar zullen de ploegleiders van Quick Step opnieuw hun numeriek overwicht uitbuiten.” Over de deelname van Sagan aan de Amstel Gold Race is nog niets beslist. Daarvoor wacht de ploeg af na Parijs-Roubaix.

© Photo News

Oliver Naesen (elfde): “Ongelooflijk wat ik dit voorjaar allemaal meemaak”

Oliver Naesen deelde ook in de Ronde van Vlaanderen in de brokken. “Het was een onvermijdelijke val voor de Muur van Geraardsbergen, terugkeren in de groep kostte heel veel krachten. Ik moest volgen en ondergaan. Ik ben steendood nu. Wat ik dit voorjaar allemaal tegenkom is niet normaal. De Wet van Murphy, zeker? Toen we moesten achtervolgen dacht ik, ze doen maar. Het zal toch zonder mij zijn. Ik zag Terpstra wegrijden, maar op dat moment zitten de meesten vol zuur in de spieren. Chapeau hoe hij heeft gewonnen!”

Alexander Kristoff (zestiende): “Voorjaar is een fiasco”

Alexander Kristoff eindigde vijf jaar op een rij in de top vijf van de Ronde van Vlaanderen, maar de ex-winnaar kon er vandaag geen vervolg aan breien. Hij eindigde op een 16de plaats. “Ik ben niet tevreden met mijn race vandaag. Ik ben ziek en dat merkte ik ook.” De Noor kon lange tijd volgen met het groepje van Gilbert, Sagan en Van Avermaet, maar bij de derde passage over de Oude Kwaremont moest hij de rol lossen. “Mijn benen voelden niet goed en dus ben ik echt ontgoocheld. Ik ben niet echt excited over Parijs-Roubaix, want het is nog nooit echt mijn race geweest. Goed deze voorjaarscampagne was een fiasco”, aldus de Europese kampioen.

Meer over Niki Terpstra