Velden in Hakendover kunnen er weer tegenaan voor een jaar, en wel hierdoor

Velden in Hakendover kunnen er weer tegenaan voor een jaar, en wel hierdoor

De processie beeldt het ontstaan van de Kerk van de Goddelijke Zaligmaker uit met de hulp van honderden figuranten. Foto: mmv

Tienen -

De traditionele Paardenprocessie heeft zondag goed tienduizend mensen naar Hakendover gelokt, onder wie ook veel buitenlandse pelgrims.

Er zijn maar enkele zekerheden in het leven en de Paardenprocessie in Hakendover hoort daar zeker en vast bij. Elke jaar op paasmaandag verandert het dorp bij Tienen in een kleine stad. Duizenden mensen zakken af om er de processie, met de zegening van de velden als hoogtepunt, bij te wonen.

In de processie stappen traditioneel enkele honderden figuranten mee die het ontstaan van de Kerk van de Goddelijke Zaligmaker uitbeelden. En dat lokt ook veel buitenlandse pelgrims. “Elk jaar komen er heel wat bedevaarders uit Nederland”, vertelt een van de organisatoren, Liesbeth Vanhelmont. “Ze komen dan vooral uit Breda, Tilburg en Meijerijstad. Maar dat zijn niet de enige mensen die naar de Paardenprocessie komen. Dit jaar vermoed ik dat er toch een goede tienduizend mensen zijn langsgekomen.”

Het hoogtepunt voltrok zich rond 12 uur toen de processie op de Tiense Berg was aangekomen. “Eerst rijden enkele figuranten een rustig rondje op de velden”, zegt Liesbeth Vanhelmont. “Nadien is het aan een veertigtal andere ruiters om te galopperen. Het is eigenlijk een heidens gebruik. Het plat stampen van de akkers zou de vruchtbaarheid ten goede komen en zou later op het jaar voor een goede oogst zorgen.”

Na het spektakel zakken heel wat mensen traditiegewijs af naar de gelegenheidscafés.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio