Afscheid van een legende: Ole Einar Björndalen kondigt pensioen aan

Afscheid van een legende: Ole Einar Björndalen kondigt pensioen aan

Foto: BELGAIMAGE

Biatlonlegende Ole Einar Björndalen zet een punt achter zijn carrière. Dat maakte hij dinsdag bekend op een persconferentie.

"Ik had nog wel enkele jaren willen verdergaan, maar het is mijn laatste seizoen", vertelde de 44-jarige Noor, die onthulde dat hij in aanloop naar dit seizoen kampte met voorkamerfibrillatie, een vorm van hartritmestoornis. Hij riep ook familiale redenen in om zijn afscheid te verklaren.

De 44-jarige Noor heeft op zijn palmares liefst dertien olympische medailles: acht gouden, vier zilveren en een bronzen. Hij was daarmee recordhouder tot de Winterspelen van Pyeongchang, waar hij in februari werd voorbijgestoken door zijn landgenote Marit Björgen. De 38-jarige langlaufster veroverde in Zuid-Korea vijf keer eremetaal, wat haar teller op vijftien bracht (8x goud, 4x zilver, 3x brons).

Ole Einar Björndalen kon zich niet plaatsen voor Pyeongchang en greep zo naast een zevende olympische deelname.

Op de indrukwekkende erelijst van de Noor prijken, naast 13 olympische medailles, ook 20 wereldtitels (plus 14x zilver en 11x brons), 6 eindzeges in de Wereldbeker en 95 wereldbekermanches (1 in langlauf). Hij is met ruime voorsprong de meest gelauwerde biatleet uit de geschiedenis. Dit seizoen bleven de prestaties evenwel achterwege.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.