Mama

Steeds meer vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes

Steeds meer vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes

Foto: Shutterstock

Steeds meer zwangere vrouwen ontwikkelen zwangerschapsdiabetes. En dat is verontrustend, wetende dat een groot deel van die vrouwen daar nadien ook suikerziekte aan overhoudt.

Het aantal vrouwen dat tijdens de zwangerschap met diabetes wordt geconfronteerd, schiet de hoogte in. "Tussen 2010 en 2014 is het aantal vrouwen met de ziekte gestegen van 4 naar bijna 6 procent”, zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister van Volksgezondheid De Block.

Eén enkele factor die bepaalt of een vrouw de ziekte al dan niet ontwikkelt, is er niet. “Vrouwen bij wie diabetes in de familie zit, lopen meer risico. Net zoals vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen. Maar de belangrijkste factor is overgewicht. Opvallend is ook dat meer Waalse dan Vlaamse vrouwen eraan lijden", klinkt het nog.

Die cijfers zijn belangrijk omdat vrouwen met zwangerschapsdiabetes een veel hoger risico lopen om in de zes jaar die daarop volgen diabetes type 2 of prediabetes te ontwikkelen. In Vlaanderen zou het gaan om een op de drie of om en bij de 35 procent van zij die met zwangerschapsdiabetes te kampen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Diabetes Liga. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees