Vlaamse pianist en componist Johan Stollz overleden

Vlaamse pianist en componist Johan Stollz overleden

De Vlaamse pianist en componist Johan Stollz (88) is overleden, dat meldt Radio 2. Hij was te zien in het VIER-programma ‘The Show Must Go On’. Zijn bekendste werk is ‘Concerto voor Natasha’.

Joannes Stolle (de echte naam van Stollz) was de componist van ‘Verlangen’, het lied waarmee Anneke Soetaert deelnam aan Canzonissima op de toenmalige BRT. Eén van zijn grootste successen is ‘Concerto voor Natasha’, goed voor 180.000 verkochte platen. De Duitse versie van het nummer ging maar liefst 500.000 keer over de toonbank.

Met die ‘Concerto’ nam hij in 1968 deel opnieuw deel aan Cansonissima. LIlianne Saint-Pierre won dat jaar met ‘Wat moet ik doen?’.

LEES MEER (+). Een aap, een miss en een gigantische fooi. Het levensverhaal van Johan Stollz moet u zelf gelezen hebben om het te geloven

Stollz was een tijdlang huispianist van het beroemde Hotel Bel Air in Beverely Hills en trad privé op voor Elizabeth Taylor en Richard Burton.

In totaal verkocht Stollz 1,1 miljoen platen. Hij staat daarmee op 74e plaats van bestverkochte Belgische artiesten aller tijden. Die aanvoerder van die lijst is nog steeds Salvatore Adamo met ruim 80 miljoen verkochte platen.

Tabel van Mendeljev

Vlaamse pianist en componist Johan Stollz overleden

Frank Vander Linden (De Mens) speelde een tijd samen met Johan Stollz, in het Eén quizprogramma “De Tabel van Mendelejev” in een presentatie van Ben Crabbé. “Op het einde van het programma trad een muzikaal combo op, waarin ik zong (over de kandidaten) en jazzgitaar speelde en Johan Stollz piano speelde. Schitterende, gedreven muzikant, die zowat elke standard kende. We speelde vaak bewerking van bekende liedje uit om het even welk genre. Als er al eens iets bij zat wat te modern was voor Johans parate kennis, pikte hij het toch meteen op. Die man ademde muziek. Ik zijn kleedkamer stond een elektrisch pianootje waar Stollz constant op speelde.”

In die kleedkamer trok Johan Stollz ook steevast zijn wit pak aan, zijn handelsmerk. Ook zijn wagen - een grote Amerikaanse - was crèmekleurig wit met op de deuren zijn initialen. Stollz speelde het personage Stollz goed en graag.

“Onze samenwerking dateert van de jaren 2005 tot 2008”, zegt Frank Vander Linden. “Het was duidelijk dat Johan genoot van de hernieuwde belangstelling. Het leverde hem prompt ook een pak nieuwe optredens op.”

Leeftijd

Dan is er nog het mysterie rond de leeftijd van Johan Stollz. Zelf was hij er ook niet duidelijk over. Eenmaal was hij van het jaar 1936. Een andere maal van het jaar 1930. Is hij 88 of 82 geworden? dat is onduidelijk.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees