Buurtbewoners blijven ongerust over ingepland woonproject

Langdurig protest helpt niet: eeuwenoude hoeve moet plaats maken voor appartementen

Wezembeek-Oppem -

Ondanks groot protest bij de buurtbewoners en een negatief advies van de gemeente, moet de Hoeve van Sever in Wezembeek-Oppem plaats ruimen voor een 20-tal appartementen. De provincie oordeelde dat de bouw mag doorgaan.

Het is niet de eerste keer dat er commotie ontstaat rond de lap grond aan de JB De Keyzerstraat ter hoogte van nummer 167. Tussen 2013 en 2017 diende een nazaat van de familie Van Sever, al 300 jaar eigenaar van het gebouw, drie maal een aanvraag tot verkaveling in. Die werd telkens geweigerd, waarna de vrouw de grond verkocht aan bouwgroep Van Looy.

Die diende in juli 2017 een nieuwe stedenbouwkundige aanvraag in voor de bouw van 24 appartementen. De buurtbewoners tekenden protest aan en dienden 34 bezwaarschriften in. De gemeente gaf een negatief advies, maar de bouwgroep vocht die beslissing aan bij de provincie, werd daar in het gelijk gesteld en kreeg de vergunningen. Niets lijkt nu nog de het woonproject te kunnen tegenhouden, al overwegen buurtbewoners nog stappen.

Mobiliteit

Het woonproject omvatte bij aanvang 24 appartementen. Dat aantal werd teruggebracht naar 20 appartementen, met 29 ondergrondse parkeerplaatsen en 8 bezoekersplaatsen. Maar die aanpassingen zijn voor de omwonenden, die anoniem wensen te blijven, onvoldoende.

“Onze straat kan zo'n project niet aan”, klinkt het. “Zo vrezen we mobiliteits- en parkeerproblemen. Nu al staan er dagelijks talloze wagens fout geparkeerd in onze straat. Ook esthetisch gezien past een appartementsblok niet tussen de woningen. Het is ook zonde dat er opnieuw een stukje groen verdwijnt.”

Die hoeve Van Sever en het herenhuis dateren uit 1717 en leggen de directe link naar het ooit landelijke karakter van de gemeente. De boerenburgerwoning werd gebouwd door Egidius Van Severen. De familie bleef er al die tijd wonen. De 300 jaar oude hoeve werd door Erfgoed Vlaanderen ingekleurd als historisch erfgoed en mocht niet worden afgebroken.

Niet beschermd

Maar door een aanpassing in de regelgeving, waardoor alleen beschermd cultureel erfgoed wordt behoed voor afbraakplannen, veranderden de zaken. De hoeve is niet beschermd, waardoor de bouwpromotor toch de vergunningen kreeg.

De hoeve verdwijnt bijgevolg eerstdaags onder de sloophamer. Het gemeentebestuur van Wezembeek-Oppem legt zich neer bij de beslissing. “We begrijpen de bezorgdheid bij de buurtbewoners en hadden zelf ook graag het herenhuis behouden”, zegt burgemeester Frédéric Petit. “Een gebouw van 300 jaar is uniek. Bovendien is dit een van de laatste, typische boerenburgerwoningen in onze gemeente en geeft ze een unieke blik op onze geschiedenis.”

Bouwvallig

“Anderzijds staat de woning al jaren leeg en is ze bouwvallig. Op basis van de erfgoedwaarde gaven we een negatief advies , maar de provincie besliste anders. Daar moeten we ons nu bij neerleggen. Uiteindelijk is deze site bouwgrond en wordt die nu ook zo aangewend. Bovendien moet de bouwpromotor zijn plannen bijstellen en komen er maximaal 20 appartementen.”

De buurtbewoners overwegen om de vergunning alsnog aan te vechten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Maar het is onzeker of dat een oplossing is”, klinkt het. “Die procedure werkt niet opschortend. De afbraak kunnen we niet meer tegenhouden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio