Leegstaand schooltje wordt ‘mamadepot’

Leegstaand schooltje wordt ‘mamadepot’

Bernadette Craninckx voor het gebouw dat zal dienstdoen als mamadepot. Foto: fg

Houwaart / Sint-Joris-Winge / Tielt / Tielt-Winge / Meensel-Kiezegem -

De KVLV van Meensel-Kiezegem ziet in de leegstaande klaslokalen van de school de ideale plaats om met een ‘mamadepot’ te starten, waar men baby- en kleuterspullen kan achterlaten om ze te schenken aan minderbedeelden.

Het wijkschooltje Meensel van 't Hagekind moest vorig jaar de deuren sluiten door een gebrek aan kleuters. Er waren slechts vijf kindjes. Daardoor kwamen de schoollokalen, die eigendom zijn van de Vereniging Parochiale Werken, leeg te staan. Zonder onderhoud zouden deze lokalen al snel in verval geraken. Initiatieven om de lokalen om te bouwen tot een ontmoetingslokaal voor jong en oud, mislukten. Er kon geen overeenkomst worden bereikt over uitbating en kosten. Bernadette Craninckx, voorzitster van de plaatselijke KVLV-afdeling, dacht dat er wel mogelijkheden waren qua duurzaamheid en zorg. Er werden onderhandelingen aangeknoopt tussen KVLV-consulente Veerle Van Welden, de Diestse deken Felix van Meerbergen die het beheer van de zaal in handen heeft, de gemeente en recent ook het OCMW van Tielt-Winge. De basis is nu gelegd om de klaslokalen om te bouwen tot een mamadepot, het tweede in Vlaanderen na Bertem-Leefdaal.

“Bedoeling is dat mensen die kinderspullen zoals kleding, schoolgerief, speelgoed en koetsen op overschot hebben, ze naar het depot brengen. Daar worden de spullen ter beschikking gesteld van gezinnen die in armoede leven of het niet zo breed hebben”, aldus Cra­ninckx. “De Diestse deken was meteen akkoord om de lokalen ter beschikking te stellen als het een sociaal project betrof, en dat wordt het zeker.”

Ontmoetingsruimte

Recent werden gesprekken gevoerd met het OCMW, en ook daar is men enthousiast. Het OCMW zal gezinnen in armoede doorsturen naar het mamadepot.

In de lokalen van het mamadepot wordt ook in plaats voorzien voor vergaderingen en ontspanningsmogelijkheden, zowel voor verenigingen als voor particulieren. Het depot wordt zo ook een ontmoetingsruimte. Het geheel zal draaien op vrijwilligers en dat tijdens een proefperiode van twee jaar. Dan volgt een evaluatie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio