Lege pastorie krijgt heel andere invulling met museum over oorlog én Eddy Merckx

Lege pastorie krijgt heel andere invulling met museum over oorlog én Eddy Merckx

Er is eindelijk een invulling gevonden voor de leegstaande pastorie. Foto: fg

Tielt-Winge / Meensel-Kiezegem -

De gemeente, de vereniging Meensel-Kiezegem ‘44 en de kerkfabriek hebben dan toch een overeenkomst gesloten over de verbouwing, de aanpassing en het onderhoud van de voormalige pastorie van Meensel-Kiezegem. Daarin komen binnenkort drie gescheiden musea, waaronder eentje rond Eddy Merckx.

Het was al lang de wens van de vereniging Meensel-Kiezegem ‘44, dat zich bezig houdt met de rol van de gemeente in de Tweede Wereldoorlog, om de pastorie om te bouwen tot een oorlogsmuseum. Tot nu toe waren er twee denkpistes, met een museum in Huize Hageland in Tielt en een infocentrum in het voormalige gemeentehuis van Meensel-Kiezegem. Door spanningen binnen twee verenigingen bleven de projecten jaren naast elkaar bestaan, maar na de verzoening was het duidelijk dat beiden streefden naar één gemeenschappelijk centrum. De leegstand van de pastorie van Meensel-Kiezegem bracht nieuwe mogelijkheden. Een drietal initiatiefnemers krijgt nu de kans zich te vestigen in dit ruime gebouw. Er komen drie aparte musea, eentje rond de Tweede Wereldoorlog, een rond fruitteelt en een rond wielrenner Eddy Merckx, die in Meensel-Kiezegem geboren is. “De vereniging Meensel-Kiezegem ‘44 wordt de uitbater van het Multifunctioneel Huis Pastorie Meensel”, legt burgemeester Rudi Beeken (Open VLD) uit.

“Zij zullen instaan voor de dagelijkse uitbating van zowel het museum rond de Wereldoorlog, de Eddy Merckxzaal, de Fruitzaal, de vergaderzalen, het buitenterrein en de seminarieruimte.”

Om de inrichting mogelijk te maken moeten er wel een aantal aanpassingen aan het gebouw gebeuren en die taak neemt het gemeentebestuur op zich.

Leegstaand gemeentehuis

Zo komt de hoofdingang aan de achterzijde van het gebouw, zodat de voordeur wegvalt, er moet nieuw sanitair geïnstalleerd worden en binnen in het gebouw dienen nog verbouwingen en structurele wijzigingen te gebeuren.

Er is ook een overeenkomst opgesteld dat duidelijk maakt welke partijen wat zullen doen. Daardoor kan de gemeente het renovatieproject beter opvolgen. Er werd inmiddels een stappenplan opgesteld.

Wat er na de verhuis met de ruimte van de stichting in het gemeentehuis van Meensel-Kiezegem staat te gebeuren is niet geheel duidelijk. De zolderverdieping in Huize Hageland in Tielt zal worden ingenomen door het Regionaal Landschap Noord Hageland dat er nu al zit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees