Groep van 35 uit Scheldeprijs gezet na negeren slagboom spooroverweg

Schorsing dreigt voor renners die spoorweg negeerden in Scheldeprijs

Schorsing dreigt voor renners die spoorweg negeerden in Scheldeprijs

Foto: Photo News

De 35 renners die gisteren tijdens de Scheldeprijs in Schoten een gesloten spooroverweg negeerden, werden niet alleen uit koers genomen, ze riskeren nog een extra schorsing die kan oplopen tot 1 maand.

Moeten Dylan Groenewegen en Arnaud Démare een tijdje aan de kant staan? Doordat ze net als 33 andere renners halfweg wedstrijd, in de achtervolging op een eerste pelotonnetje, de rode lichten aan een spoorwegovergang negeerden, kan de UCI hen een extra schorsing opleggen. “Naast het uit koers nemen, kregen de renners ook een boete van 100 Zwitserse frank (zo’n 85 euro, nvdr.) wegens het niet opvolgen van de instructies van de commissarissen. We hadden hen gevraagd om onmiddellijk te stoppen en dat is niet meteen gebeurd. Daarom hebben ze een boete gekregen. En ja, de UCI kan via een disciplinaire commissie nog een extra sanctie opleggen. Dat is afwachten.”

Slagbomen

“Schorsing? Dan moeten ze de regels toch eens dringend veranderen”, zegt Kris Boeckmans, die ook uit koers werd gezet. “Ik denk dat de jury nog nooit in de positie van een renner heeft gestaan. De rode lichten brandden, maar de slagbomen waren nog niet naar beneden. We waren aan het koersen tegen 50 km per uur, hé.”

Dylan Groenewegen verwacht niet dat hij een extra schorsing zal krijgen. “Dan moet je bijna het hele peloton schorsen dat hier startte. Want ook dat eerste pelotonnetje reed door het rood.”

De disciplinaire commissie moet eerst samenkomen vooraleer er een extra schorsing kan worden uitgesproken, al is de kans dat dit effectief gebeurt eerder klein. Met het meteen uit koers nemen van 35 renners hebben ze vooral een signaal willen geven: de reglementen moeten worden gerespecteerd. En dit voor de veiligheid van de renners. Maar de volgende renner die nog een spooroverweg negeert, komt er wellicht minder goed vanaf. Ze zijn gewaarschuwd.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.