Wetenschappers ontdekken waarom er nog geen buitenaards leven gevonden is

Wetenschappers ontdekken waarom er nog geen buitenaards leven gevonden is

Foto: AP

Na vele decennia van onderzoek zijn wetenschappers er nog steeds niet uit of er al dan niet buitenaards leven bestaat. Waarom die zoektocht zo moeilijk is, blijkt uit een nieuwe studie: onze planeet heeft één eigenschap waarmee ze zich onderscheidt van de anderen.

Weinig zaken fascineren wetenschappers meer dan wat er zich in het heelal afspeelt. Met die ene cruciale vraag: is er buitenaards leven of niet? Een antwoord is er niet, maar een nieuwe studie maakt wel duidelijk dat de kans niet groot is dat er nog levende wezens bestaan op een andere planeet dan de onze.

Wetenschappers van de universiteit van Cardiff zijn tot die conclusie gekomen nadat ze ontdekten dat er onze planeet ongewoon veel fosfor aanwezig is, een stof die essentieel is om leven mogelijk te maken en in de rest van het heelal amper voorkomt. Dankzij fosfor slagen we erin om energie op te slaan in ons lichaam en de stof ligt mee aan de basis van ons DNA. Met andere woorden: als er ook op andere planeten meer fosfor zou zijn, zou de kans veel groter zijn dat we er buitenaards leven aantreffen.

De aanwezigheid van de stof op Aarde verklaren is niet eenvoudig. De stof komt vrij tijdens een zeldzame vorm van supernova - wanneer sterren ontploffen op het einde van hun leven - en vermoedelijk gebeurde die toevallig ooit dicht genoeg bij onze planeet om het goedje op te slaan.

“Het lijkt erg moeilijk om fosfor te transporteren van planeet naar planeet”, zegt Jane Greaves van de Universiteit van Cardiff. “Vermoedelijk gebeurt dat in meteorieten, maar het is voor een jonge planeet bijna onmogelijk om genoeg te krijgen. De Aarde heeft gewoon geluk gehad.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S