Oliver Naesen heeft genoeg van de pech: “Als karma bestaat heb ik in Roubaix mijn grootste lucky day ooit"

Nationaal kampioen Oliver Naesen wil zondag vlammen tussen Compiègne en Roubaix. Belangrijkste voorwaarde? Overeind blijven. “Ik geloof niet echt in karma, maar als het bestaat is het zondag wel de moment om al die negatieve karma die ik de voorbije weken opgebouwd heb nu in positieve karma in zijn schoot geworpen te krijgen. Wanneer ik zondag tevreden ben? Als ik bij de eerste vijf ben. Anders is het een voorjaar om te vergeten.”

Het Franse AG2R verkent in twee schijven. Vandaag werd verkend vanaf de eerste kasseistrook, die van Troisvilles, tot de befaamde vijfsterrenstrook van Mons-en-Pévèle, goed voor zo’n 120 kilometer dokkeren over Noord-Franse wegen. “De knie doet nog een beetje pijn maar dat is het gevolg van het dragen van een lange broek”, verrast de Oost-Vlaming. “De wrijving zorgt voor irritatie. Noem het maar frictiesyndroom. Zondag zal ik er geen last van hebben, de dagen erna vermoedelijk wel. Dat was na zondag toch het geval. Het was de eerste keer dat ik zoveel tijd nodig had om te herstellen van de Ronde. Die val zal er wel voor iets tussengezeten hebben, vermoed ik.”

 

laden.....

 

Naesen is de grote pechvogel van het voorjaar. In Valencia, Ruta del Sol, Kuurne, Harelbeke en Waregem had hij al prijs. Zondag kwam er ook nog eens de Ronde van Vlaanderen bij. "Eigenlijk is die opeenstapeling van pech om mee te lachen, maar het is niet om mee te lachen. Het is de belangrijkste periode van het jaar voor mij. Van 1 november tot de start van de Ronde heb ik daar voor getraind en dat is dan plots voor niets geweest.”

 

“Ik geloof niet echt in karma, maar als het bestaat is het zondag wel de moment om al die negatieve karma die ik de voorbije weken opgebouwd heb nu in positieve karma in zijn schoot geworpen te krijgen. Als alles wat de voorbije weken heeft tegengezeten zondag eindelijk eens meezit heb ik in Parijs-Roubaix the most lucky day ever. Parijs-Roubaix heeft me altijd al gelegen, ik ben ook nog nooit steendood over de meet gekomen. Dus er zit wel iets in." Als er één wedstrijd is waar pech een rol speelt, is het Parijs-Roubaix wel. Naesen: “Stel dat het zondag weer fout gaat. Dan weet ik het niet meer. Val ik zondag opnieuw, dan zal ik gedeprimeerd zijn, zeker weten.”

Over zijn conditie tast Naesen in het duister. “Omdat ik nog niet één keer de wedstrijd heb kunnen rijden die ik in gedachten had”, klinkt het. “Met een vierde plaats in Harelbeke en een zesde in Wevelgem mag ik in principe niet ontevreden zijn maar door de pech blijf ik met een ontevreden gevoel achter."

Oliver Naesen: "Bij Quick-Step Floors hebben ze ondertussen een levercirrose van de champagne"

Heeft Naesen een plan klaar om het onklopbare Quick-Step Floors pijn te doen? “Ik ga zondag nog eens proberen, maar dat is een machine. Bij Quick-Step Floors hebben ze ondertussen een levercirrose van de champagne denk ik. Voor mij moet de koers zondag hard zijn vanaf het begin, maar dat speelt ook in de kaart van Quick-Step Floors. Het is in ieder geval niet mijn stijl om tegen iemand te koersen, ik probeer altijd voor mezelf te koersen. In ieder geval zal ik zondag niemand van Quick-Step vijf meter moeten geven. Wanneer ik zondag tevreden ben? Als ik bij de eerste vijf ben. Anders is het een voorjaar om te vergeten.”

Naesen onthield nog een aantal zaken van zijn verkenning. “Stijn Vandenbergh gaf een fantastische indruk op de stenen, de strook van Haveluy lager haast onberijdbaar bij. Als die zondag niet beter ligt, dan gaan er vijf man over de kasseien geraken. De rest zal een slagveld zijn. De kasseien liggen er enorm vuil bij. Ik heb ze nog nooit zo vuil geweten. Mijn ploegmakkers zeggen wel dat er nog een veegmachine over zal rijden."

Sep Vanmarcke: "Ik geloof dat Quick-Step te kloppen is, maar er zal een portie geluk mee gemoeid moeten gaan"

Sep Vanmarcke (EF-Drapac) eindigde de voorbije vijf jaar drie keer in de top-vijf van Parijs-Roubaix. Is hij klaar om in Roubaix zijn eerste monument te pakken? "Ik ben altijd blij als ik op kasseien kan rijden. In E3 Harelbeke ben ik op mijn rug en ribben gevallen. En ook bij mijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen waren mij ribben geraakt. Dat heb ik de voorbije dagen toch flink gevoeld, maar het begint nu beter te gaan en ik hoop er zondag nog weinig last van te hebben."

Wie zijn volgens Vanmarcke de grote topfavorieten? Wie in de Ronde top was zal dat in Roubaix opnieuw zijn. De eerste dertien van de Ronde zullen zondag ook meespelen voor de zege. Maar op vlakke kasseien wordt er anders gekoerst. En in Roubaix speelt pech ook een grote rol. Maar je kan niet héél slecht zijn in de Ronde en een week later héél goed zijn in Roubaix."

Gelooft Vanmarcke dat Quick-Step Floors zondag te kloppen zal zijn? "Ze zijn zeer sterk. Maar ze zijn wel te verslaan. Al zal er een porte geluk mee gemoeid mee moeten gaan. Ik zeg niet dat ze zeker gaan winnen, maar ze zullen wel veel volk in de finale hebben waarmee ze zullen kunnen spelen. Allicht houden ze een mannetje of vier over in de finale, terwijl de andere ploegen het met twee-drie man zullen moeten doen."

Heeft Boonen gelijk als hij zegt dat Sagan niet moet zagen dat de rest te weinig samenwerkt tegen Quick-Step Floors? "Het is niet alle ploegen versus Quick-Step natuurlijk. Boonen heeft wel gelijk dat Sagan niet te veel moet klagen. Het is vreemd dat Sagan in de laatste ronde van de Ronde van Vlaanderen demarreert en vervolgens opnieuw achteraan mag uitrusten tot hij weer kan demarreren. Misschien durven weinig renners tegen een drievoudig wereldkampioen ingaan."

Zo lagen de kasseien van Parijs-Roubaix er vandaag bij

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.