Goed leren zwemmen doe je hier tussen twee touwen met obstakels

Dankzij de touwen leren de kinderen op de juiste manier zwemmen. Ze moeten na hun sprong in het bad meteen door een hoepel en onder een mat zwemmen. Foto: kvo

Waregem -

Twee touwen die over het zwembad worden gespannen, moeten kinderen beter leren zwemmen. De touwen verplichten de kinderen om kopje onder te gaan in het diepe en op de juiste manier te leren draaien en keren.

De kinderen die deelnemen aan het paaskamp Kletsnatte Pret in zwembad De Treffer krijgen deze week een primeur. Ze leren zwemmen in de nieuwe ‘leertuinen’ die de stad Waregem aankocht. Het gaat over een methode waarbij twee koorden over de lengte of breedte van het hele bad worden gespannen. Onderweg worden hoepels, matten en andere objecten aan de touwen vastgemaakt. De kinderen worden verplicht om in het diepe deze obstakels te nemen. “Zo kunnen we kinderen op de juiste manier zwemtechnieken aanleren”, zegt Maxim Himpe zwemleerkracht en verantwoordelijke bij Waregem Sport.

“Nadat ze in het water zijn gesprongen, moeten ze bijvoorbeeld meteen door een hoepel zwemmen. Dit leert hen om meteen de juiste ademhaling en beweging te hebben. Daarna moeten ze onder of over een mat, wat hen dan weer leert hoe ze op de juiste manier naar beneden of naar boven moeten zwemmen.”

Ook in Sint-Eloois-Vijve

De touwen hangen in het grote bad, waardoor kinderen niet met hun voeten aan de grond kunnen. “Als ze dat wel kunnen, leren ze niet op de juiste manier duiken of omhoog komen”, zegt Himpe.

De kinderen zijn alvast fan van de touwen. “Het is niet alleen leuk, de touwen helpen me ook om dingen te doen die ik anders niet durf”, zegt Lena Wolfaert (7), deelnemer van het paaskamp. “Zo durf ik nu wel duiken, omdat ik weet dat ik me daarna kan vasthouden aan die touwen.”

De stad kocht twee leertuinen aan: eentje voor in het bad in Sint-Eloois-Vijve en eentje voor in De Treffer. “De leertuinen worden gebruikt tijdens de eigen zwemlessen, maar ook tijdens het schoolzwemmen. De redders bevestigen de tuinen op vraag van de scholen”, zegt schepen van Sport Chantal Coussement (CD&V). De leertuinen kostten 4.500 euro en worden vanaf deze paasvakantie intensief gebruikt. Ze maken deel uit van het nieuwe leerplan zwemmen. Dat legt scholen en zwemleerkrachten op dat kinderen eerst moeten leren overleven in het zwembad en pas daarna een klassieke manier van zwemmen moeten aanleren. Waregem hielp mee bij de voorbereidingen van het nieuwe leerplan en krijgt nu opnieuw de primeur. “We zijn pas het derde bad in Vlaanderen dat met deze leertuinen werkt én het eerste in de regio.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees