Containerpark en windmolen op site oude steenbakkerij

De site wordt momenteel gebruikt door de aannemer van de werken aan de Zottegemsesteenweg, als opslagplek en ruimte om de afgevoerde grond te sorteren. Foto: foto’s dvp

Zwalm -

De site van de oude steenbakkerij in Roborst ligt nog steeds in pole position als plek voor een nieuw containerpark en technische loods. Schepen Eric De Vriendt wil er een milieupark van maken en overweegt zelfs om er een windmolen te installeren.

De plannen om het containerpark aan de Borsekouterstraat te verhuizen naar de oude steenbakkerij aan de Zuidlaan dateren van jaren geleden en zorgden al voor veel discussie. Nu de haalbaarheidsstudie positief uitdraaide en ook onroerend erfgoed geen bezwaar lijkt te hebben, ligt de weg breed open om de plannen door te voeren.

“Het zou een hele verbetering zijn”, zegt schepen van Milieu Eric De Vriendt (CD&V) over de definitieve keuze. “In het containerpark aan de Borskouterstraat is er een nijpend gebrek aan ruimte en bovendien veroorzaakt het af- en aanrijden van auto’s en vrachtwagens heel wat overlast in de buurt. Op de site van de steenbakkerij is veel meer ruimte en langs de Zuidlaan zal de verkeersstroom beter geregeld kunnen worden. Ook als plek voor de gemeentelijke loods is de site ideaal. Nu ligt die pal in de dorpskern en dat is met al die machines en materiaal toch verre van ideaal.”

Onderhandelen met eigenaars

“Na de positieve haalbaarheidsstudie kwam Erfgoed de site al twee keer bekijken. Op basis van die bezoeken werd beslist het idee van een relict van een oude steenbakkerij definitief te laten varen, omdat er in Vlaanderen al voldoende zijn”, aldus de schepen. “We hebben daarop Solva aangesteld om te onderhandelen met de eigenaars over de aankoop. Wel onder de opschortende voorwaarden van een omgevingsvergunning, want dat is het enige dat onze plannen nog zou kunnen dwarsbomen.”

CO2-uitstoot

De Vriendt ziet het project als een belangrijke oefening in het kader van het burgemeestersconvenant waarbij Zwalm zich engageerde om de CO2-uitstoot in de gemeente tegen 2030 met 40 procent terug te schroeven. Om die reden behoort zelfs een windmolen op de site tot de mogelijkheden.

“We moeten daar durven over nadenken”, zegt De Vriendt hierover. “Niet enkel als overheid, maar als gemeenschap waarbij ook de burgers een belangrijke rol spelen. We zullen hierover zo snel mogelijk een infovergadering beleggen zodat iedereen zijn zeg kan doen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio