Op Lievegem is het nog even wachten maar de eerste vereniging van de nieuwe gemeente is er wel al

Op Lievegem is het nog even wachten maar de eerste vereniging van de nieuwe gemeente is er wel al

Sylvie Meganck, Timon Hogenaar, Jeroen De Jaeger, Stefaan Dewerte en Helena de Splenter (niet op de foto) zijn de stichters van de eerste nieuwe vereniging van Lievegem: spellenclub De Ronde Tafel. Foto: cte

Lovendegem / Zomergem / Waarschoot -

Lievegem schiet pas volgend jaar uit de startblokken, maar die nieuwe gemeente inspireert nu al tot nieuwe ideeën én verenigingen. In zaal de Priem, op de grens van Waarschoot, Zomergem en Lovendegem, gaat straks spellenclub De Ronde Tafel van start.

Tromgeroffel! De eerste nieuwe vereniging van de nieuwe gemeente Lievegem is een feit: een spellenclub, De Ronde Tafel. “We spelen al even met het idee om een spellenclub op te richten”, zeggen de Zomergemse initiatiefnemers Jeroen De Jaeger en zijn vrouw Sylvie Meganck. “Met het ontstaan van de fusiegemeente kreeg ons idee meer draagvlak en potentieel. Toen de Facebookgroep ‘Lievegem leeft en beleeft’ werd opgericht, hebben we een oproep gelanceerd om ons te vervoegen. Blijkbaar speelden enkele andere mensen met hetzelfde idee.”

Die anderen, dat zijn Timon Hogenaar uit Lovendegem, Stefaan Dewerte uit Vinderhoute en Helena de Splenter uit Oostwinkel. Drie mannen, twee vrouwen: het bestuur van De Ronde Tafel zit gendergewijs mooi in balans.

Gemeentegewijs is dat niet het geval, maar daar maken het vijftal werk van. “We zoeken nog een enthousiasteling uit Waarschoot voor ons bestuur”, vertelt De Jaeger. “Dan wordt onze club écht verankerd in de drie gemeenten.” De vijf oprichters zijn - hoe kan het ook anders - gek op gezelschapsspelen. Sylvie: “We zijn allemaal spellennerds. So what? Spellennerds kunnen ook hip zijn. Gezelschapsspelen zitten zwaar in de lift.”

Echte interactie

“We weten niet wat we mogen verwachten, maar we stellen vast dat andere spellenclubs bloeien. Mensen willen weg van sociale media en van schermen”, zeggen Jeroen en Timon. “Ze willen terug interactie in levenden lijve en dingen samen doen. We spelen daar op in.”

Minder bekende namen

De Ronde Tafel heeft al een collectie van vijftig spelen, uit de persoonlijke collectie van de bestuursleden of gesponsord door handelaars uit Lievegem, maar de Monopoly's en Stratego's van deze wereld zitten daar niet in.

De Ronde Tafel gaat voor minder bekende namen als Blood Rage, Potion Explosion en andere voor leken nobele onbekenden. “Omdat we mensen iets nieuw willen laten proberen, bieden we de klassiekers bewust niet aan. We richten ons op de betere bordspelen, die je evolueren in de richting van meer fantasy, meer bluf en heel veel interactie. Hier zal je ook niet veel dobbelstenen zien. Op die manier is de geluksfactor minder groot.”

De clubavonden vinden elke derde of vierde vrijdag van de maand plaats in zaal De Priem, Priemewegel in Beke, centraal in Lievegem. “De zaal heeft naast haar uitstekende ligging alles waar we naar op zoek waren: een gezellige uitstraling, een goed uitgeruste keuken en natuurlijk, ronde tafels, ideaal om spellen aan te spelen.”

De club mikt op jong en oud, op groepen of individuele spelers. Ook wie van nature slecht tegen zijn verlies kan, is welkom. “Slechte verliezers kom je vooral thuis tegen, niet in een sociale groep als een spellenclub”, zegt Timon.

“Daarom, voor mensen die slecht tegen hun verlies kunnen: De Ronde Tafel is een goed idee om het af te leren.”

De Ronde Tafel start op vrijdag 20 april met een receptie om 19 uur. Een uurtje later vliegen ze er voor het eerst zwaar in. www.facebook.com/spellenclublievegem

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees