Deze buurt heeft nog altijd geen verharde wegen, maar er is eindelijk beterschap in zicht

Deze buurt heeft nog altijd geen verharde wegen, maar er is eindelijk beterschap in zicht

Nog niet zo lang geleden staken de inwoners van de Kaaskorf zelf de handen uit de mouwen om met de schop en wat steenslag de diepe putten in hun straat te vullen. Foto: fg

Houwaart / Tielt-Winge -

Vrijdag heeft minister van Milieu Joke Schauvliege de collector aan de Haldertstraat overgedragen aan Aquafin. Dat is de eerste stap die gezet moest worden om de Kaaskorf te voorzien van een gescheiden riolering. Daarna kunnen eindelijk verharde wegen aangelegd worden.

Tussen de bewoners van de Kaaskorf en het gemeentebestuur van Tielt-Winge is er al jaren een haat-liefde verhouding. De bewoners van het woongebied dat oorspronkelijk een privaat gebied was, beweren dat de gemeente hen in de steek laat voor wat betreft de wegen en rioleringen. De infrastructuur is slecht. In de weg zitten putten en in de winter is hij amper zichtbaar. Het ging zelfs zover dat de bewoners zelf de schop ter hand namen om de putten in de weg te vullen, toen de gemeente een aantal vrachtwagens met steenslag stuurden. “We betalen net zo goed belastingen als al de andere inwoners, maar we krijgen er niets voor in de plaats”, riepen de bewoners van de Kaaskorf toen.

Vijf jaar de tijd

Volgens burgemeester Rudi Beeken en schepen Agnes Van de Gaer, beiden lid van Open VLD, is het zeker niet de bedoeling dat er voor deze inwoners minder gedaan wordt. Zij moesten echter wachten op de minister voor een oplossing. Voor er een verharde weg kan aangelegd worden, moet er namelijk eerst een gescheiden riolering komen. Nu werd eindelijk de goedkeuring gegeven voor een collector. De inwoners van de Kaaskorf zijn in de wolken nu er schot in de zaak komt en er sprake is van de aanleg van een gescheiden riolering aan de Haldertstraat in Houwaart. Het gaat om een investering van 1.925.348 euro. Nadat de bestendige deputatie de plannen voor permanent woning in de Kaaskorf goedkeurde, kreeg de gemeente vijf jaar de tijd om de nodige wegen en nutsvoorzieningen aan te leggen. Over de verdeling van de kosten, is men het nog niet eens. Volgens een goedgekeurd voorstel tijdens de gemeenteraad, zouden de kosten voor de aanleg van de weg later verhaald worden op de bewoners van de Kaaskorf.

Goed op weg

“De goedkeuring van dit project is een eerste grote stap in de richting van riolering voor de Kaaskorf. Maar we mogen nog niet te euforisch zijn, want de collector aan de Haldertstraat is pas voorzien voor 2019. Hopelijk worden de plannen daadwerkelijk op tijd uitgevoerd, zodat de bewoners eindelijk kunnen omschakelen naar een echte zone voor kleinschalig wonen. Eén van de voorwaarden die ANB stelde, was dat er binnen de vijf jaar een gescheiden riolering moest aangelegd worden in de Kaaskorf”, zegt een opgetogen Agnes Van de Gaer, schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Die riolering lijkt er nu te komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees