Gezin krijgt onverwacht antwoord op hun boodschap in een fles: "Mooi en spannend, maar..."

Natuurgids Luc David formuleerde een gepast antwoord op deze boodschap in een fles. Foto: vln

Nieuwpoort / Sint-Truiden -

Bring back my Bonnie to me. Tussen honderden kilo's zwerfvuil vonden vrijwilligers een aangespoelde fles met een boodschap van een gezin uit Limburg. Dat kreeg een antwoord, maar wellicht niet wat het had verwacht...

Ieder jaar organiseert de afdeling Westkust van Natuurpunt een grote lenteschoonmaak in het natuurreservaat de Ijzermonding. En dat kan tot verrassingen leiden. De tientallen vrijwilligers verzamelden ook nu weer een container vol zwerfvuil, gaande van de schedel van een bruinvis, autobanden, netten en koorden tot een brandblusser en de onvermijdelijke massa plastic en glas. “Maar daar zat ook iets tussen dat onmiddellijk onze aandacht trok”, vertelt natuurgids Luc David.

“We vonden een mooie, intacte fles met daarin een boodschap op een stukje perkamentpapier. Spannend natuurlijk, mysterieus ook. Het kwam van een gezin uit Sint-Truiden dat het waarschijnlijk ergens in zee had gegooid. Heel veel stond er niet op: Bring back my bonnie to me, met drie kruisjes, en daaronder Please send us a postcard. Greetings from our family to yours en ondertekend met Mathieu (12), Laurence (10) and mom. En met vermelding van een adres in Sint-Truiden. Die mensen zullen waarschijnlijk gedacht hebben dat de fles ergens in Engeland zou aanspoelen, maar zover is hij dus duidelijk niet geraakt”, knipoogt Luc die niet aarzelde om een antwoordje op te sturen, maar wellicht niet wat het gezin in kwestie verwachtte.

Glas blijft eeuwig

“Neen, ik denk het niet”, gaat David verder. “In mijn brief liet ik namelijk weten waar en hoe we de fles hebben gevonden, dus tijdens de opkuis van het natuurgebied. ‘Mooi en spannend, maar eigenlijk niet goed voor onze natuur’, schreef ik. ‘Glas in de natuur wordt namelijk nooit meer afgebroken en gaat eeuwig mee. Als het breekt, spoelt het aan op de strand en kan mens of dier zich eraan verwonden.’ Het hoeft niet meer gezegd dat zwerfvuil in onze zeeën dramatische proporties aanneemt. En alle goede bedoelingen ten spijt: gooi niets in zee dat er niet thuishoort. Ik wilde niet nalaten om, zoals ze vroegen, een kaartje te sturen, maar dan wel een met een boodschap: ‘Help ons verder werken voor een beter milieu en sluit je met het gezin aan bij Natuurpunt in jouw streek. Wij organiseren tal van boeiende activiteiten voor jong en oud.’ Benieuwd wat Mathieu, Laurence en hun moeder zullen antwoorden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees