Voetbalclub KM Torhout organiseert benefiet

Jason (14) kroop door het oog van de naald,: “Ik besef dat ik enorm veel geluk heb gehad”

Jason keerde vrijdag voor het eerst nadat hij op de sukkel raakte, terug naar het voetbalstadion van KM Torhout. Foto: aft

Torhout -

Op zondag 3 juni organiseert voetbalclub KM Torhout een benefiet voor Jason Plysier (14). De voormalige KM-jeugdspeler kreeg op 5 januari een nieuw hart ingeplant. “Spelen voor KM kan niet meer. Maar ik kom wel nog supporteren voor mijn broer.”

Op donderdagavond 7 december was Jason Plysier uit de Esdoornstraat in de Torhoutse wijk Don Bosco zijn examens aan het voorbereiden toen hij pijn kreeg aan het hart. Omdat de jongen al een tijdje last had van plotse duizeligheid verwittigde Rebekka Petyt, de mama van Jason, de dokter van wacht.

“Hij onderzocht Jason en maakte een hartfilmpje”, zegt ze. “Hij was er niet gerust in en adviseerde ons om 's anderendaags naar onze huisarts te gaan. Die stuurde ons door naar een cardioloog in het AZ Delta, waar Jason op 19 december een holtemonitor mee naar huis kreeg. Dat is een toestel dat de hartactiviteit in de gaten houdt. Op 21 december kregen we uiteindelijk de diagnose: Jason leed aan een ernstige vorm van cardiomyopathie, een ziekte die de hartspieren sterk verzwakt. Hij mocht niet naar huis terugkeren.”

Twee dagen later werd Jason naar het UZ in Gent overgebracht. “Daar moest hij een eerste spoedoperatie ondergaan”, pikt papa Andy Plysier in. “Hij kreeg een hartmotor ingeplant maar die genereerde niet voldoende kracht. Zijn organen begonnen uit te vallen en er volgden nog drie operaties. Maar het begon te dagen dat een hartmotor alleen Jason niet zou redden. Hij had een nieuw hart nodig. En snel.”

“Leven op hoop”

De overgang van oud naar nieuw was voor Jason en zijn gezin allesbehalve een feest. “Terwijl iedereen aan het vieren was, leefden wij op hoop”, vervolgt Andy. “Toen ik om middernacht overal vuurwerk hoorde ontploffen, ben ik met tranen in de ogen naar buiten geweest. De artsen hadden ons gezegd dat het bijna onmogelijk was om zo snel een nieuw hart te vinden. We waren de wanhoop nabij.”

Maar op 5 januari voltrok het wonder zich toch. Er was een hart gevonden voor Jason en 's anderendaags al werd het ingeplant. De operatie verliep perfect en op 9 februari mocht Jason naar huis. “De artsen verbaasden zich erover dat ik zo snel weer te been was”, lacht Jason. “Ik herinner mij eigenlijk haast niets meer van mijn verblijf in het UZ. Op de laatste dag ben ik nog eens naar alle artsen en verplegers geweest om hen te bedanken. Sindsdien ben ik snel beter geworden. Ik besef dat ik enorm veel geluk heb gehad.”

Ook nooit boksen

Vrijdag keerde Jason voor het eerst sinds hij op de sukkel raakte, naar het voetbalstadion Velodroom terug. Hij speelde er drie jaar lang bij de jeugd. “Het is toch wat met gemengde gevoelens dat ik hier terugkom”, zegt hij. “Door mijn harttransplantatie mag ik immers niet meer competitief aan sport doen. Meespelen met de KM-jeugd behoort dus voorgoed tot het verleden. Of ik het voetbal erg zal missen, weet ik niet. Op het einde kon ik al niet mee zo goed mee en overwoog ik een andere sport. Ik had altijd graag gebokst, maar ook dat zal ik uiteraard nooit kunnen doen. Maar ik zal wel af en toe nog eens naar De Velodroom komen om voor mijn jongere broer Keanu te supporteren.”

Op 3 juni organiseert KM Torhout samen met de Scholengroep Sint-Rembert een benefiet voor Jason. “Een prachtig gebaar dat wij enorm waarderen”, zegt Rebekka. “Wij zijn trouwens iedereen die Jason op een of andere manier geholpen heeft, bijzonder dankbaar. Ook op mijn werk in het Oostendse woonzorgcentrum Sint-Monica wordt een benefiet georganiseerd.”

Het benefiet van KM Torhout en de Scholengroep vindt plaats in de Middenschool Sint-Rembert, waar Jason les volgt. Alle informatie op de Facebookpagina ‘Benefiet Jason Plysier’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees