In mei opent brouwerij midden in Hal 16, een nieuwe hotspot op Dok Noord

Welkom bij DOK Brewing Company, de nieuwste stadsbrouwerij van Gent

Welkom bij DOK Brewing Company, de nieuwste stadsbrouwerij van Gent

DOK Brewing Company wordt het kroonjuweel van Hal 16, een oude transfomatorhal die werd omgebouwd tot een hippe markthal. Initiatiefnemers zijn Dimitri Messiaen (rechts), zijn zoon Arthur Messiaen (links) en brouwer Janos De Baets. Foto: fvv

Gent - Lange tafels, dertig tapkranen, vier eetplekken en een indrukwekkende brouwinstallatie: alles staat klaar om op Dok Noord in Gent een nieuwe hotspot te lanceren: Hal 16. Een oude transformatorhal werd omgebouwd tot een indrukwekkende brew pub, DOK Brewing Company. Welkom bij Gents nieuwste stadsbrouwerij.

De vergistingstanks zijn geleverd, het pand is ingekleed en de vergunningen zijn op zak. De nieuwe Gentse brouwerij DOK Brewing Company is bijna klaar om de deuren te openen aan Dok Noord.

Maar voor de nieuwe stadsbrouwerij kan openen moet er nog bier gebrouwen worden. De brouwers achter drie jonge Gentse bieren – Pils 13, Hedonis Ambachtsbier en L’Arogante – hebben de handen in elkaar geslagen en zijn al maanden in de weer om in een oude transformatorhal midden op de site van Dok Noord een gloednieuwe brew pub uit de grond te stampen.

Na het bekende Gentse stadsbier Gruut en de recent geopende microbrouwerij annex brew pub Brouwbar, in Oudburg, wordt DOK Brewing Company de derde brouwerij binnen de R40 in Gent.

Indrukwekkende plek

De Gentse bierscene is al enkele jaren aan het opleven. Er zijn verschillende bierfirma's, die installaties van brouwerijen buiten Gent afhuren om zelf te brouwen of bieren laten brouwen op bestelling. DOK Brewing Company gaat een stap verder en wordt een compleet nieuwe brouwerij.

Een beschermd industrieel pand is omgebouwd tot een moderne markthal met naast de nieuwe brew pub een Texaanse smoke barbecue, een verse biobakkerij, een Italiaans restaurant en een patisserie. Grote ramen, veel lichtinval en enorme luchters maken van het pand een indrukwekkende plek. 

Het concept is dat van een moderne food hall, met lange tafels en verschillende eetopties en in de zomermaanden een groot terras. Hal 16 zal de plek heten. In mei willen ze de deuren openen.

Kijk al eens binnen in Hal 16 en DOK Brewing Company door op onderstaande foto te klikken. (lees verder onder de foto)

2.000 liter

De voorbije week werd de brouwinstallatie geleverd voor het kroonjuweel van Hal 16: een gloednieuwe, op maat gemaakte brouwinstallatie. Die werd samengesteld in Zuid-Afrika en met een container naar Gent verscheept. De capaciteit: 1.000 liter.

Vier grote tanks van elk 2.000 liter zijn voorzien om bier te laten vergisten. Op een tweede verdieping wordt graan geprepareerd en staan extra tanks, waaruit het bier afgetapt wordt in vaten. Van daar gaat het terug naar beneden en rechtstreeks naar de tapkraan. Verser kan je bier niet drinken.

Om al dat biergeweld in het glas te krijgen worden de komende weken een lange rij van dertig tapkranen geplaatst. Jupiler zal niet over de toog komen. "Neen. Het zullen brouwerijen zijn die onze visie delen, die brouwen met passie en kwaliteit en niet puur met marketing."

Gent Brouwt

De kern van DOK Brewing Company zijn Dimitri Messiaen, Daniella Provost en Janos De Baets. De Baets is een van de brouwers achter Hedonis Ambachtsbier, een bierfirma die met Ouwen Duiker en Suzanne enkele populaire bieren op de markt bracht in Gent.

Hij werkte bij De Proefbrouwerij in Lochristi, een gerenommeerde brouwerij die bieren maakt op bestelling voor merken over heel Europa.

Dimitri Messiaen is de man achter de Gentse Pils 13 en Kantien, een horecazaak naast de Watersportbaan. Hij begon zo'n 25 jaar geleden in 't Galgenhuizeke en heeft al een reeks ondernemingen op zijn conto. Arthur, de zoon van Messiaen, stapt mee in Hal 16 als barbecue-meester.

Een derde, stille venoot is Daniell Provost een van de oprichters van L'Arogante, een ander populair jong Gents bier. De drie leerden elkaar kennen via Gent Brouwt, een collectief dat de kleine brouwers in Gent samanbrengt. "Het klikte meteen."

Zotte experimemten

Er is zwaar geïnvesteerd in het gebouw. De brouwinstallatie werd op maat ontworpen. De Baets: "Zure bieren, dry hoppen, zotte experimenten... Alles moet kunnen in onze installatie. We wilden bijna geen beperkingen hebben. We starten met nieuwe bieren, die we creëren voor hier ter plaatse. Die zal je hier meteen kunnen drinken."

"Daarna gaan we samenwerken met andere brouwers, van over de hele wereld. Die willen we naar hier halen om eenmalig samen te brouwen. We denken ook aan een bliklijn. Om cocktails aan te bieden gaan we ook samenwerken met Dorst, een Gents bedrijfje."

Het opzetten van Hal 16 is geen eenvoudig proces geweest. Een procedure met bewoners van Dok Noord liep tot bij de provincie Oost-Vlaanderen, die uiteindelijk een vergunning verleende. Dat de brouwinstallatie er na een jaar voorbereiden staat, voelt als een overwinning voor Messiaen en De Baets.

"Oorspronkelijk wilden we in augustus al beginnen met een pop-up. Dan werd het december. De buurt was eerst redelijk cynisch, omdat ze dachten dat het een fuifzaal zou worden. Dat is het niet. We noemen het een ambachtshal. Iedereen is hier bezig met pure, ambachtelijke producten. Het wordt geen discotheek."

Oude Dokken

Hal 16 heeft de ambitie om een publiekstrekker te worden voor Dok Noord. Het nieuwe stadsdeel is al jaren gestaag in opbouw. Er werken bijna 1.000 mensen in het complex van Dok Noord.

Aan de overkant van het water, aan de Oude Dokken, is de bouw van een reeks grote appartementsgebouwen begonnen. In de hele wijk zijn meer dan 1.500 nieuwe woningen gepland.

Dok Noord is een voorloper. Met de markthal wordt een van de laatste grote ruimtes midden in het hart van de wijk nieuw leven in geblazen. 

Messiaen: "We denken dat dit is wat Dok Noord nodig heeft. We hebben een Italliaans restaurant. Er is een biobakker die hier vers zal bakken en verkopen. Zijn brood zullen we ook verwerken in croques. Er is patisserie Bostoen en er is een Texaanse smoke house barbecue. Families, jonge mensen, bierliefhebbers… iedereen zal hier zijn goesting vinden."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio