Eerste ‘Plastic Attack’ in in ons land: klanten laten alle plastic achter in supermarkt

Eerste ‘Plastic Attack’ in in ons land: klanten laten alle plastic achter in supermarkt

Foto: BELGA

Brussel -

Aan de AD Delhaize op de Brusselse Anspachlaan heeft zaterdag de eerste Plastic Attack in België plaatsgevonden. De deelnemers gooiden al de overbodige verpakkingen na hun inkopen meteen de vuilnisbak in. Delhaize zorgde zelf ook voor een alternatief, en deelde herbruikbare katoenen zakjes uit.

“Het doel is bewustwording van hoe we omgaan met plastic verpakkingen. We roepen de mensen op om hun plastic verpakkingen achter te laten in de winkel. We geven zo een signaal aan de supermarkten dat het beter kan en moet”, vertelt Edwin Groenendijk, woordvoerder van de actie.

Aan de uitgang van de winkel plaatste Delhaize grote kartonnen bakken waar de mensen bij het verlaten de overbodige verpakkingen in konden achter laten. De actievoerders hopen dat het signaal nu ook aangekomen is bij de supermarktketens en zij hun verantwoordelijkheid blijven nemen.

Video: Belga

Katoenen zakjes

“We hebben dezelfde doelstelling, want Delhaize wil ook dat er minder plastic verpakkingen zijn”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “Daarvoor hebben we al meerdere initiatieven en delen we vandaag al katoenen zakjes uit voor fruit en groenten. We recycleren ook al 75 procent van het plastic”, zegt Dekelver.

De secundaire verpakkingen, zoals die rond zes flessen spuitwater bijvoorbeeld, mag achtergelaten worden door de consument in de winkel. De primaire verpakking zoals die rond vleeswaren of kaas heeft een belangrijke rol en zorgt voor de houdbaarheid en voedselveiligheid. Die moet de klant wel meenemen naar huis.

Corrigeer

NIEUWS