Meerdere doden bij aanslag met bestelwagen in Münster, dader pleegt zelfmoord

In het Duitse Münster is een bestelwagen op een terras ingereden. Daarbij kwamen twee slachtoffers om het leven en raakten twintig personen gewond. Het zou niet gaan om een terroristische aanslag. De bestuurder van het voertuig heeft zichzelf doodgeschoten.

De bestelwagen reed zaterdagmiddag in op het terras van het bij de inwoners en toeristen populaire café-restaurant Gaststätte Kiepenkerl in de historische binnenstad van Münster, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Twee slachtoffers hebben dat niet overleefd. Ondertussen weten we meer over de identiteit van de slachtoffers én de dader.

Er zouden circa twintig gewonden zijn gevallen, van wie er minstens zes in levensgevaar verkeren. Een van de slachtoffers is een Nederlandse vrouw, zo maakte het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend.

De chauffeur van het voertuig is overleden, zo heeft de politie bekendgemaakt. Hij schoot zichzelf dood. In totaal is er dus sprake van drie doden.

OPROEP: Bent u in Münster, laat het ons dan weten

Geen terreur

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, heeft zaterdagavond in Münster aan de pers verklaard dat islamterreur uitgesloten wordt als reden voor de aanslag met een bestelwagen. “Niets wijst er op dit moment op dat we te maken hebben met islamistische beweegredenen”, aldus Reul.

Duitser met psychologische problemen

De dader is de 48-jarige Duitser Jens R., die met psychologische problemen kampte, meldt Bild. Hij was niet gekend bij de politie. De man zou pas geleden al een zelfmoordpoging hebben ondernomen, schrijft de ZDF. Westfälischen Nachrichten meldt dan weer dat de man al op 29 maart per mail zijn zelfmoord aankondigde bij zijn naasten en “afscheid zou hebben genomen”.

Volgens Der Spiegel leefde R. een teruggetrokken bestaan in Münster en werkte hij als ontwerper.

In de woning van de man werd gezocht naar explosieven. Er zou rond 20.00 uur een luide knal te horen zijn geweest bij de woning. Het zou gaan om een gecontroleerde ontploffing van de gespecialiseerde eenheden.

Meerdere doden bij aanslag met bestelwagen in Münster, dader pleegt zelfmoord

Op het moment van de daad was er in de binnenstad een grote politiemacht aanwezig, wegens een aangekondigde manifestatie van Koerden. De politiemensen hebben zich onmiddellijk naar de plaats van de aanslag begeven, aldus een woordvoerder.

Vastgemaakt pistool in wagen

In het busje werd een pistool aangetroffen. Het wapen zat met een draad vastgemaakt onder de mat. Eerder werd melding gemaakt van een mogelijk explosief, maar dat bleek niet het geval, meldt Focus.

(Lees verder onder de tweet)

Geen andere daders

Er bestond enige tijd onduidelijkheid over de vraag of de bestuurder in zijn eentje handelde. Eerder werd bericht dat de politie nog op zoek was naar één of twee mededaders. Dat is niet (langer) het geval, aldus een woordvoerster.

“Dag begon zonnig en vrolijk”

Het management van het getroffen café-restaurant heeft gereageerd op de gebeurtenis. “De dag begon zon wonderschoon, zonnig en vrolijk, en plots werd die zwart en asgrauw”, klinkt het op Facebook. “We zijn in shock, verbijsterd en verdrietig door de vele slachtoffers van vandaag.” Niemand van het personeel raakte gewond.

Exact een jaar na aanslag Stockholm

Dag op dag een jaar geleden reed een vrachtwagen in op een mensenmassa in een voetgangersgebied in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vijf mensen, onder wie een Belgische vrouw, overleefden die aanslag uiteindelijk niet. Het is momenteel niet duidelijk of de feiten op enige wijze verband met elkaar houden.

Bloeddonaties

Het lokale universitair ziekenhuis riep mensen op om bloed te doneren naar aanleiding van het incident. Daar wordt gehoor aan gegeven. Mensen stonden in de rij om bloed te geven. Later op de avond maakt het ziekenhuis bekend dat er genoeg bloed gegeven was.

Medeleven

De Duitse regering heeft haar medeleven betuigd aan de slachtoffers en gewonden. “Verschrikkelijk nieuws uit Münster”, schrijft regeringswoordvoerster Ulrike Demmer op Twitter. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten.”

Ook Bondskanselier Angela Merkel heeft gereageerd. Ze is heel erg geschrokken van de aanval, schrijft ze in een verklaring.

“De berichten die ons vanuit Münster bereiken zijn afschuwelijk”, laat de Duitse president Frank-Walter Steinmeier weten. “We moeten uitgaan van een zware daad van geweld. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. Mijn diep medeleven voor al wie een geliefde verloren is.”

Herdenkingsdienst

Zondagavond wordt er een herdenkingsdienst georganiseerd in de Paulus-Dom. De bisschop van Münster, Felix Genn, zal de dienst leiden. Die gaat van start om 19.30 uur.

Geen link met België

Ook vanuit België wordt er aan de slachtoffers en hun families gedacht, laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten op Twitter. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wenst Duitsland “veel sterkte, daadkracht en weerbaarheid” toe.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon toont eveneens zijn medeleven en laat weten dat er “op dit moment geen linken met België” zijn.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees