Wout van Aert als favoriet ontvangen in Compiègne maar...: “Moeilijkste koers om als debutant meteen goed te zijn”

Wout van Aert als favoriet ontvangen in Compiègne maar...: “Moeilijkste koers om als debutant meteen goed te zijn”

Eindelijk! Het moment waar Wout van Aert al sinds maanden naar uitkijkt, is bijna daar. De regerend wereldkampioen veldrijden staat morgen aan de start van zijn eerste Parijs - Roubaix. “Voor deze wedstrijd heb ik het allemaal gedaan.”

De Kempenaar straalde in het keizerlijke Compiegne, startplaats van Parijs-Roubaix. Het Franse publiek verwelkomde Van Aert als één van de favorieten, met opvallend veel applaus. Hij genoot zichtbaar van de aandacht, de haren in een modieuze plooi, de zonnebril achteloos op de neus, klaar om op vakantie te vertrekken. Maar dat is voor maandag! Eerst nog een race, en wat voor een. “Voor deze wedstrijd heb ik het allemaal gedaan”, bekende Van Aert. “Het voelt echt cool om zo dicht bij de start van de wedstrijd te zijn. Roubaix is altijd mijn favoriete wedstrijd geweest.”

laden.....
Dat kwam zo. Van Aert: “Als kind waren Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen dé wedstrijden die ik een ganse zondag volgde via televisie. Ik wilde niets missen. Vorige week mocht ik voor het eerst kennismaken met de Ronde, nu dus Roubaix. Tot vorige week zou ik gezegd hebben dat Roubaix mijn favoriete wedstrijd was maar mijn eerste kennismaking met de Ronde van Vlaanderen was ook overweldigend. Misschien moet je mij die vraag zondagavond stellen.”

Wout van Aert als favoriet ontvangen in Compiègne maar...: “Moeilijkste koers om als debutant meteen goed te zijn”
Van Aert tijdens de verkenning. Foto: BELGA

Van Aert start met verwachtingen. “Ik had nooit gedacht dat mijn conditie nu nog zo goed zou zijn”, vertelt hij. “De conditie die me vorige week in de Ronde van Vlaanderen een plaats in de top tien opleverde, is nog altijd aanwezig. Strade Bianche en mijn resultaten in Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen waren beter dan verwacht. Ik zal blij zijn als ik morgen even goed kan doen dan in mijn voorgaande wedstrijden. Maar in Roubaix kan alles gebeuren, ook in mijn nadeel! Laten we hopen van niet.”

Prachtige ontdekkingstocht

Maar wat als het morgen wel fout loopt, wat als blijkt dat de kasseien hem toch niet zo liggen. “Ik ben er redelijk zeker van dat deze wedstrijd me wel gaat liggen”, beklemtoont Van Aert. “Maar ongeacht het resultaat dat ik morgen rijd, ik zal zondag altijd met een tevreden gevoel terugblikken op mijn voorjaarscampagne. Het was een meer dan prachtige ontdekkingstocht.”

Wout van Aert als favoriet ontvangen in Compiègne maar...: “Moeilijkste koers om als debutant meteen goed te zijn”
Veranda’s Willems bij de voorstelling

Kenners zijn het erover eens: deze wedstrijd ligt Van Aert als geen ander. “Dat is eerlijk gezegd ook wat ik denk”, vertelt hij. “Maar ik mag roepen wat ik wil, het is morgen dat ik het moet tonen. We hebben de kasseien verkend, zowel nat als droog. Het is alleszins anders dan over kasseien rijden in Vlaanderen. Deze kasseien zijn niet gelegd maar gesmeten. Ik had soms de indruk dat het de bedoeling is geweest om ze zo slecht mogelijk te leggen. Het zou mij moeten liggen. Stuurvaardigheid? In de bochten zou ik voordeel moeten hebben. En aangezien het hier zelden scheurt op een recht stuk maar bijna altijd in of na een bocht, denk ik wel dat ik voordeel heb. Hoe sneller je een bocht kan nemen, hoe beter. Maar ik heb al gemerkt dat ook de wegrenners handig zijn met de fiets.”

Weinig kans op vroege vlucht

De debutant weet niet goed wat voor scenario hij moet verwachten. “Ze hebben mij verteld dat dit de wedstrijd is die al van in de start kan ontploffen”, vertelt Van Aert. “Ze voorspellen echter rugwind, dus is de kans klein dat er snel een vroege vlucht vertrekt. Je hebt er wel baat bij om de finale van ver in te zetten. (Denkt na) Dit is volgens mij de moeilijkste wedstrijd om als debutant meteen goed te zijn.

Corrigeer