Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd

Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd

Foto: AFP

De politie van Münster heeft de twee dodelijke slachtoffers van de aanslag waarbij een man met een bestelwagen inreed op een terras, geïndentificeerd. Dat zeggen de politie en het openbaar ministerie van de Duitse stad in de nacht van zaterdag op zondag in een gezamenlijke mededeling. Het gaat om een 51-jarige vrouw uit de landskreis Lüneburg en een 65-jarige man uit de landskreis Borken.

Een bestelwagen reed zaterdagmiddag in op het terras van het bij de inwoners en toeristen populaire café-restaurant Gaststätte Kiepenkerl in de historische binnenstad van Münster, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Twee slachtoffers hebben het niet overleefd, hun identiteit is nu bekend.

Ook zouden er circa twintig gewonden zijn gevallen, van wie er minstens zes in levensgevaar verkeren. Een van de slachtoffers is een Nederlandse vrouw, zo maakte het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Haar verwondingen zijn niet levensbedreigend.

LEES OOK. Man rijdt met bestelwagen in op vol terras in Münster en pleegt zelfmoord: dit weten we al

Dader psychologische problemen

Ook over de dader gaven de autoriteiten meer informatie vrij. “Volgens de huidige stand van het onderzoek is de bestuurder vermoedelijk een 48-jarige man uit Münster”, aldus procureur-generaal Martin Botzenhardt. Hij pleegde na de aanslag zelfmoord met een vuurwapen, zo wordt ook bevestigd.

Het zou gaan om de Duitser Jens R., die met psychologische problemen kampte, meldt Bild. De man zou pas geleden al een zelfmoordpoging hebben ondernomen, schrijft de ZDF. Westfälischen Nachrichten meldt dan weer dat de man al op 29 maart per mail zijn zelfmoord aankondigde bij zijn naasten en “afscheid zou hebben genomen”. Volgens Der Spiegel leefde R. een teruggetrokken bestaan in Münster en werkte hij als ontwerper.

De politie voerde zaterdagavond een huiszoeking uit bij de man. Daar vonden de agenten onder meer krachtig vuurwerk en een onbruikbaar gemaakte kalasjnikov (AK-47). Er zou op zaterdagavond, na de aanslag, rond 20.00 uur een luide knal te horen zijn geweest bij de woning. Het zou gaan om een gecontroleerde ontploffing van de gespecialiseerde eenheden.

Eerdere feiten

R. was al voor enkele kleinere feiten bekend bij de politie. Dat heeft Elke Adomeit van het Openbaar Ministerie van Münster zondag meegedeeld. De man stond geregistreerd voor drie feiten in Münster en één in Arnsberg, een kleine honderd kilometer ten zuiden van Münster. Daarbij handelde het om bedreigingen, het toebrengen van materiële schade, vluchtmisdrijf en bedrog. De feiten dateren van 2015 en 2016 en werden allemaal zonder gevolg geklasseerd.

“Op het eerste gezicht hebben we geen aanwijzing voor een sterke criminele intensiteit” zegt Adomeit. Eerder werd ook al verklaard dat er geen aanwijzingen zijn voor medeplichtigen bij de aanslag.

Ook van een politiek gemotiveerde daad lijkt geen sprake, benadrukt Hajo Kuhlisch, hoofd van de politie van Münster. Hij stelt dat ook na een doorzoekingen van de vier woningen van de vermoedelijke dader - twee in Münster en twee in het oosten van Duitsland - geen aanwijzingen daarvoor gevonden werden. “De motieven en oorzaken zullen bij de dader zelf liggen”, zo klinkt het. Kuhlisch beklemtoont wel dat het er geen definitieve uitspraken kunnen gedaan worden, omdat het nog maar om een voorlopige stand van zaken gaat.

Geen mededaders

In eerdere berichten werd wel nog melding gemaakt van twee mededaders die na de aanslag uit de auto waren gesprongen en op de vlucht waren geslagen. Die verklaringen zijn onderzocht, maar er wordt uitgegaan van een dader die alleen handelde, zo klinkt het bij de politie.

De meeste politiebarricades die de toegang tot het centrum van de stad blokkeren, worden zondag ook weer opgeheven. De plaats van de aanval zelf blijft wel afgesloten omdat het onderzoek ter plaatse nog wordt voortgezet.

Motief? “Alle richtingen”

“Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen over een mogelijke motief voor de daad”, zegt Botzenhardt. De speurders houden in het onderzoek rekening met “alle richtingen”. Getuigen wordt gevraagd om alle nuttige informatie en beeldmateriaal te delen met de politie.

Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd

Terreur uitgesloten

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul, heeft gisterenavond in Münster aan de pers verklaard dat islamterreur uitgesloten wordt. Reul benadrukt “dat de dader een Duitser was zonder migratieachtergrond”.

Zondagavond wordt er een herdenkingsdienst georganiseerd in de Paulus-Dom. De bisschop van Münster, Felix Genn, zal de dienst leiden. Die gaat van start om 19.30 uur.

Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd
Foto: AFP

Poetin en Trump reageren

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven uitgedrukt aan Duits president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel, zo meldt het Kremlin. Amerikaans president Donald Trump veroordeelt de “laffe aanval”.

In de telegram van Poetin vraagt het Russische staatshoofd aan zijn Duitse ambtsgenoot om zijn “oprechte deelneming” over te maken aan de naasten van de slachtoffers. Hij wenst hen ook een “spoedig herstel”.

“Ook al hebben de Duitse autoriteiten nog geen motief bekendgemaakt van deze laffe daad, veroordelen we ze”, zegt Trump dan weer in een mededeling van het Witte Huis. “Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie van de slachtoffers. De gewonden wensen we een volledig herstel toe.” De Amerikaanse regering zegt Duitsland alle hulp toe, klinkt het nog.

Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd
Foto: AFP
Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd
Foto: AFP
Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd
Foto: AFP
Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd
Foto: AFP
Dodelijke slachtoffers en dader aanslag Münster geïdentificeerd
Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees