Opnieuw beelden opgedoken van trouwstoet: verkeer volledig geblokkeerd, rookwolken én schoten afgevuurd in Genk

Genk -

Op Facebook zijn beelden verspreid van alweer een trouwstoet die een straat en het bijhorend verkeer volledig blokkeert. Dit keer in Genk. Een rookwolk veroorzaakt door slippende banden vertroebelt het zicht en er worden zelfs schoten gelost, vermoedelijk uit een alarmpistool.

De trouwstoet vond gisteren plaats aan de Stalenstraat in Genk, een populaire winkelstraat in het centrum van de stad. Familie en sympathisanten verzamelden hun wagens daar en blokkeerden zo de weg. Er ontstonden heel wat rookpluimen omdat de bestuurders de banden van hun wagens laten slippen. Het gefeest beperkte zich echter niet tot muziek en geroep in het verkeer, er werden ook verschillende schoten afgevuurd - vermoedelijk van een alarmpistool.

Enkele omstaanders filmden het gebeuren met hun smartphone en plaatsten de beelden op Facebook. Ondertussen stromen de reacties binnen: verschillende politici lieten al van zich horen.

“Ontolereerbaar”

Burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V) laat weten dat de trouwstoet in de Stalenstraat ontolereerbaar is. “De politie werd op het ogenblik dat de feestvierders zich manifesteerden in de Stalenstraat opgeroepen en is ook meteen ter plaatse gegaan”, zegt Dries. “Maar de feestvierders waren toen ze toekwamen, al vertrokken. De politie gaat, aan de hand van de beelden die gemaakt zijn, dit tot op het bot onderzoeken.”

Genk zal ook bekijken hoe het preventief tewerk kan gaan om de bevolking duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet door de beugel kan: “We gaan ook na hoe we hier in de toekomst mee omgaan.”

Opnieuw beelden opgedoken van trouwstoet: verkeer volledig geblokkeerd, rookwolken én schoten afgevuurd in Genk
Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over het incident. Foto: Photo News

“De straten zijn van ons!”

Ook Zuhal Demir (N-VA), staatssecretaris van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, is niet te spreken over het incident: “Dit is geen uiting van vreugde bij een huwelijk. Het is een demonstratie van dominantie door één bepaalde groep die zich onaantastbaar voelt: de straten zijn van ons!”.

De Genkse politica is het absoluut niet eens met het gedrag en eist actie van het bestuur. “Zwaaien met pistolen op de openbare weg. Gaat het nog? Ze menen dat de verkeersregels en regels van fatsoen niet voor hen gelden. Alarmpistool of niet, wie doet zoiets? Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Dat is een proces waarbij men zich geleidelijk onaantastbaar voelt. En het moet stoppen. Ik eis dat het bestuur niet meer laat betijen.”

“Boontje komt om zijn loontje”

Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), reageert - via zijn woordvoerder - eveneens verontwaardigd op het voorval: “Onbegrijpelijk dat sommigen hun les nog niet geleerd hebben. De heisa van de afgelopen weken heeft er alleszins voor gezorgd dat zowel de federale als de lokale politie alerter geworden zijn voor dit wangedrag.”

Er wordt nogmaals benadrukt dat ook dit voorval niet zonder gevolgen zal passeren. “Dat zal in deze zaak niet anders zijn”, klinkt het. “Zulks gedrag is niet alleen ongelooflijk egoïstisch maar ook nog eens ongelooflijk dom. Zeker als je weet dat alles gefilmd wordt. Boontje komt dra om zijn loontje.”

LEES OOK. Gedaan met overlast en getoeter: politie gaat extra controleren op trouwstoeten

Strengere controles

De vaak erg uitbundige trouwstoeten duiken al langer dan vandaag op in het straatbeeld, maar het fenomeen wekt vooral de laatste maanden heel wat frustraties op bij andere weggebruikers. Toen de A12 - een belangrijke en vaak erg drukke verkeersweg - een aantal maanden geleden volledig lamgelegd werd door een trouwstoet, werd duidelijk hoe gevaarlijk dat kan zijn. Er werd aan de alarmbel getrokken en sindsdien zou de politie de controles opvoeren en strenger optreden.

Beelden van de trouwstoet op de A12

Corrigeer

MEER NIEUWS