Sven Nys en UCI-commissaris reageren op onbegrip dat koers gewoon doorging na drama: “Goedkope kritiek”

De wielerwereld is in rouw na het overlijden van Michael Goolaerts. De 23-jarige renner van Veranda’s Willems - Crelan kreeg een hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix en overleed zondagavond in een ziekenhuis in Rijsel. Volgens Sven Nys was het stilleggen van de wedstrijd moeilijk. “Dit is anders dan een voetbalwedstrijd”, reageert hij op Radio 1. UCI-commissaris Philippe Mariën was niet van dienst zondag maar spreekt van “goedkope kritiek”.

LEES OOK: Wielerwereld in shock na overlijden Michael Goolaerts (23): “Ik kan het nog niet vatten”

De onfortuinlijke Goolaerts, ploegmaat van Wout van Aert en aan de start van zijn eerste Helleklassieker, viel op de tweede kasseistrook van de dag. Hij bleef roerloos liggen en er werd al snel gevreesd voor het ergste. Dat bleek later het geval. Zijn team stuurde om half twaalf het trieste bericht de wereld in dat Goolaerts overleden was.

Tijdens Parijs-Roubaix heerste meteen na het voorval onbegrip op sociale media dat de koers gewoon doorging. Maar met die kritiek zijn Nys en Mariën het niet eens.

Sven Nys en UCI-commissaris reageren op onbegrip dat koers gewoon doorging na drama: “Goedkope kritiek”
Sven Nys. Foto: Photo News

Voetbalwedstrijd

“Ik heb de eerste beelden niet gezien, maar je zag dat hij op een vreemde manier viel. De koers stilleggen? Achteraf is dat altijd een momentopname. Het is heel moeilijk om zo’n beslissing te nemen. Die jongen heeft lang gevochten voor zijn leven en pas ’s avonds kwam het bericht van zijn overlijden. Dit is iets anders dan een voetbalwedstrijd. Daar zitten een paar duizend mensen te kijken hoe een jongen neervalt op het gras. Dan is het logisch dat je een wedstrijd stillegt”, aldus Nys.

“In dit geval gaat de koers gewoon door. Die jongen blijft alleen achter en de duizenden mensen die de koers volgen, bollen mee met die trein. Gelukkig kwam er snel eerste hulp maar toen duidelijk was wat er aan de hand was, waren we al bijna aan de finish. Dat is een totaal ander gegeven.”

LEES OOK: Het houdt niet op: ook van deze Belgische renners moesten we veel te vroeg afscheid nemen

Maatregelen?

“Achteraf zeg ik misschien ook dat de wedstrijd beter was stilgelegd, maar op het moment zelf was er geen zekerheid en wist men niet wat er echt aan de hand was. Dit heeft wel een heel grote impact op die ploeg. De koers stelt dan niets meer voor. Je kan daar niet van genieten, want een kameraad is er plots niet meer. Zoiets wil je niet meemaken, zo uit het niets. Een gezonde jongen waarmee er waarschijnlijk nooit iets aan de hand was. Ook al werd zijn lichaam hier tot het uiterste gedwongen. Dit blijft de wielersport, maar het is altijd weer een shock”, zei Nys.

Moeten er dan bijvoorbeeld meer hartscreenings komen voor wielrenners? “Je kan de dingen altijd verbeteren en meer doen. Bij onze ploeg (Telenet-Fidea, red.) heb ik alle renners binnenstebuiten laten keren en we zijn bezig met het aanschaffen van een defibrillator die mee kan tijdens wedstrijden. We doen er alles aan om de renners te ondersteunen want dit blijft een zware sport.”

Sven Nys en UCI-commissaris reageren op onbegrip dat koers gewoon doorging na drama: “Goedkope kritiek”
Philippe Mariën. Foto: Photo News

UCI-commisaris: “Goedkope kritiek”

“Helaas zijn er in het verleden al heel wat zware valpartijen geweest en zullen er ook in de toekomst nog zijn”, reageerde een zwaar aangeslagen UCI-commissaris Philippe Mariën, die Parijs-Roubaix thuis via televisie volgde. “In deze tijden zijn er echter ook media zoals Twitter waarop meteen snel nieuws of meningen worden gegeven, ook al zijn die niet altijd even gefundeerd. De kritiek dat de koers gewoon doorging, vind ik in dit geval nogal goedkoop. Want iedereen bleef tot 23u30 in het ongewisse over het lot van Michael, die ik overigens zelf ook kende als een erg goedlachse, vrolijke jongen... Zelfs de ploegleiding heeft bewust de overige renners niet ingelicht. Persoonlijk vond ik het erger dat de pijnlijke beelden in het journaal nog werden getoond dan dat de koers is doorgegaan.”

“De koers stilleggen zoals je een voetbalwedstrijd kan stilleggen met één fluitsignaal is ook niet zo simpel. Het is niet dat je zomaar de stekker van het stadion eruit kan trekken. Er zit een hele organisatie achter, de openbare weg is afgezet en er zijn duizenden toeschouwers op pad. Het is een fabriek die draait. Het is ook nog nooit gebeurd, niet bij Wouter Weylandt of Fabio Casartelli... In zo’n gevallen is er wel meteen overleg tussen de UCI, de organisatie en de ploegen. Maar om te stoppen is er nog heel wat meer overleg nodig. Zolang er geen uitsluitsel is over het lot van de renner in kwestie kan er mijns inziens niet bij elke zware valpartij worden ingegrepen. Hoe pijnlijk dat ook kan overkomen nu.”

“Ook voor mij was het nieuws meteen verontrustend en beangstigend. Ik zat thuis de koers te volgen en op dat moment stel je veel in vraag, maar jammer genoeg gaat het leven door en woensdag is het opnieuw koers met de Brabantse Pijl. Hoe pijnlijk en bizar dat nu ook lijkt...”

Corrigeer