Niet zeker dat doodsoorzaak van Michael Goolaerts ooit bekend raakt

Niet zeker dat doodsoorzaak van Michael Goolaerts ooit bekend raakt

Foto: BELGA

Het is nog niet bekend wat de precieze oorzaak was van de hartstilstand van Michael Goolaerts, die zondag overleed. Een van de komende dagen zal in Frankrijk een autopsie worden uitgevoerd op het lichaam, maar het is niet zeker of die duidelijkheid zal brengen.

LEES OOK: Ploeg Goolaerts verwerkte drama in groep , nog geen beslissing over Brabantse Pijl

De vraag stelt zich of de renner eerst een hartstilstand kreeg en dan viel, of andersom.“Het is zoals de vraag van de kip of het ei”, zegt sportarts Chris Goossens. “Is de renner ten val gekomen omdat zijn hart het begaf? Of was het de vál die tot een hartstilstand heeft geleid? Dat laatste komt vaker voor dan mensen intuïtief zouden denken. Een ongelukkige val met de borstkas op het stuur of een zware klap tegen het hoofd kan fataal zijn voor het hart.”

Het parket van Cambrai opende inmiddels een onderzoek om proberen te achterhalen wat precies tot de dood van Goolaerts heeft geleid. Een van de komende dagen zal in Frankrijk een autopsie worden uitgevoerd op het lichaam. “Volgens de eerste elementen lijkt het om een hartfalen te gaan, waarna hij is gevallen, en was het niet de val die tot zijn toestand heeft geleid”, stelt het parket. Na de finish in Roubaix kreeg Veranda’s Willems-Crelan, de ploeg van Goolaerts, de vraag van de politie om de fiets en helm van de renner voor het gerecht ter beschikking te houden.

LEES OOK: Sven Nys en UCI-commissaris reageren op onbegrip dat koers gewoon doorging na drama: “Goedkope kritiek”

Niet zeker dat doodsoorzaak van Michael Goolaerts ooit bekend raakt
Dokter Brugada. Foto: BDW

Littekens aan hart

Volgens topcardioloog Pedro Brugada is het mogelijk dat de autopsie niet veel aan het licht zal brengen. “Wanneer een persoon een aantal dagen na een hartstilstand overlijdt, laat dat littekens achter op het hart. Maar bij Goolaerts was de tijd tussen het infarct en zijn overlijden veel korter. Daardoor zal de doodsoorzaak moeilijk te bepalen zijn.”

“Het is belangrijk om de familieleden van Michael Goolaerts te gaan onderzoeken”, aldus Brugada. Maar ook als blijkt dat het om een erfelijk probleem gaat, is het niet evident om dat op voorhand op te sporen. “Je moet dan al gericht gaan onderzoeken.”

Brugada gaat er intussen wel vanuit dat ­Goolaerts geen specifieke hart­problemen had. “Dat zou geweten zijn, omdat de Wielerbond elke renner tot hartscreenings verplicht”, zegt hij. “Hoe frequent de controles plaatsvinden, hangt af van ploeg tot ploeg, maar je mag ervan uitgaan dat elke renner minstens jaarlijks grondig wordt gescreend.”

“Al zijn die screenings nooit honderd procent sluitend”, vervolgt Chris Goossens. “Eén op de vier hartaandoeningen blijft buiten beeld. En er kan los daarvan ook altijd gewoon sprake zijn van een bacteriële infectie. Het is bijvoorbeeld niet uit te sluiten dat een bacterie de hartspier van ­Michael heeft aangetast en tot een fatale aandoening heeft geleid.”

LEES OOK: Wielerwereld in shock na overlijden Michael Goolaerts (23): “Ik kan het nog niet vatten”

LEES OOK: Het houdt niet op: ook van deze Belgische renners moesten we veel te vroeg afscheid nemen

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.