De vragen die achterblijven na het overlijden van Michael Goolaerts: Moesten ploegmaats ingelicht worden? Moest koers worden stilgelegd?

De vragen die achterblijven na het overlijden van Michael Goolaerts: Moesten ploegmaats ingelicht worden? Moest koers worden stilgelegd?

Had Wout van Aert op de hoogte moeten gebracht worden? En had de wedstrijd niet moeten worden stilgelegd? Foto: pn

Het overlijden van Michael Goolaerts afgelopen zondag in Parijs-Roubaix zorgde nog voor enkele bijkomende vragen. Moesten de ploegmaats ingelicht worden tijdens de wedstrijd? En had de wedstrijd niet moet worden stilgelegd.

Moeten de ploegmaats ingelicht worden tijdens de wedstrijd?

Hoe ga je als ploegleiding om met een koerssituatie waarbij één van je renners plots vecht voor zijn leven? Licht je de ploegmaats daarover in of net niet? Marc Sergeant maakte het bij Lotto-Soudal eerder mee met Stig Broeckx. “Mijn motto is: wees zo eerlijk mogelijk”, zegt hij. “Je moet niets achterhouden voor je renners. Als je in zo’n geval zaken verzwijgt of gaat verdraaien, wanneer kunnen ze je dan nog wel vertrouwen? In dit geval zou ik zeker tegen de renners gezegd hebben dat het om een héél zware val ging en dat hij naar het ziekenhuis was afgevoerd. Vraag is echter: wist de ploegleiding zelf al hoe ernstig het was?”

“Ik herinner me een sporter op de Olympische Spelen wiens grootvader overleed op de dag voor de eerste competitie”, zegt sportpsycholoog Bert De Cuyper (KU Leuven). “Vertel je dat of vertel je dat niet? In overleg met de vader en de directeur van de betrokken federatie hebben we toen beslist om het niet te doen. Achteraf vond die sporter dat gelukkig de juiste beslissing. In een ideale wereld heb je die worst-case-scenario’s vooraf doorgesproken. Als er iets gebeurt, wil je het weten of niet? Maar coaches hebben vaak niet de tijd of de goesting om hun atleten mogelijke negatieve scenario’s te laten overdenken. Terwijl mijn advies zou zijn om dat toch te doen.”

Had de wedstrijd geannuleerd moeten worden?

Bij wedstrijdorganisator ASO ligt die vraag heel gevoelig. Koersdirecteur Thierry Gouvenou geeft aan dat hij “wist dat de situatie heel ernstig was, maar dat hij niet had kunnen voorzien dat die zo dramatisch zou aflopen.” Verder is er geen commentaar.

Griet Langedock, organisator van Gent-Wevelgem waar twee jaar geleden renner Antoine Demoitié overleed na een valpartij, vraagt begrip voor de omstandigheden: “De grote moeilijkheid is om in een hectische koerssituatie de juiste informatie te krijgen. Het is niet zo dat je een rechtstreekse lijn hebt met een behandelende arts. Mocht tijdens een race al duidelijk zijn dat een renner overleden is, dan laat geen enkele organisator zijn wedstrijd nog doorgaan. Daar ben ik zeker van.”

“Anders dan in een voetbalwedstrijd kan je een koers niet met één fluitsignaal stilleggen”, zei de Internationale Wieleruniecommissaris Philippe Mariën gisteren bij Radio 1. Maar dat vindt Langedock geen punt: “Een koers kan je altijd stilliggen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.