Dronken tafelschuimer eet eend, drinkt whisky… en valt in slaap tussen de stoelen

Chef-kok Zuohuang Chen maakte in de bijna vier jaar dat hij samen met zijn vrouw restaurant Hong Kong uitbaat, nooit iets dergelijks mee. Foto: foto’s edp

Zottegem / Oudenaarde -

Het Chinese restaurant Hong Kong op de Markt in het centrum van Zottegem kreeg maandag een tafelschuimer over de vloer. Een 42-jarige man van Litouwse afkomst kon de rekening niet betalen en werd er door de politie opgepakt.

“Maandag tegen de middag kwam de bewuste man ons restaurant dronken binnen en bestelde eend in zoetzure saus met een driedubbele whisky”, doet chef-kok Zuohuang Chen zijn relaas.

“De driedubbele whisky serveerden we niet, maar bij zijn eend dronk hij toch twee whisky’s. Nadat hij alles opgegeten had, maakte hij nog de opmerking dat het heel lekker was en vroeg hij de rekening. Die betaalde hij niet. We wachtten vijf minuten, tien minuten... Tot hij opnieuw eend bestelde. Daar gingen we niet op in met het smoesje dat de keuken ondertussen gesloten was.”

Roes uitslapen

“Wat later stelde ik vast dat hij zijn roes aan het uitslapen was met zijn hoofd op tafel. Al slapend viel hij van zijn stoel en lag hij tussen de stoelen en de tafels. Andere gasten die hier dikwijls komen, raadden me aan om de politie te bellen. Die stonden hier vrijwel onmiddellijk en vroegen aan de man om te betalen. In het Engels antwoordde hij dat hij dat niet kon. Daarop nam de politie hem mee.

Het was de eerste keer in de bijna vier jaar dat we het restaurant uitbaten dat we met zoiets geconfronteerd werden. Toch zal ik voor die 25 euro geen klacht indienen. Zoveel is dat nu ook weer niet.”

Snelrecht

“Dinsdag werd een 42-jarige man van Litouwse nationaliteit, zonder gekende woonplaats in België, in snelrecht gedagvaard op verdenking van afzetterij”, bevestigt persmagistraat Julie van Hoorebeke van het parket Oost-Vlaanderen.

“De man gaat overal in het land eten en drinken op restaurant zonder te betalen. De man verkeert hierbij vaak in dronken toestand. Hij werd vorige week door het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde al gedagvaard in snelrecht wegens feiten in Oudenaarde, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Koksijde. Maandag werd de man opnieuw op heterdaad betrapt in een restaurant in Zottegem met een nieuwe dagvaarding tot gevolg. Hij zal zich voor al deze feiten op 27 mei moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde.”

Dat de man telkens wordt vrijgelaten heeft onder meer te maken met de strafmaat. Die is voor dergelijke feiten niet hoog genoeg om hem voor de onderzoeksrechter voor te leiden. De man wordt telkens gedagvaard in snelrecht en mag nadien steeds beschikken. Als hij niet verschijnt op de zitting, kan hij geen verzet aantekenen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees