Het laatste applaus voor JOHAN STOLLZ: familie, vrienden en showbizzwereld nemen afscheid van pianist en zanger

In de kerk van Scheldewindeke werd onder massale belangstelling afscheid genomen van Johan Stollz. Foto: foto’s David van hecke

Oosterzele / Scheldewindeke / Eeklo -

Tot twee keer toe kreeg Johan Stollz een laatste applaus. Dat gebeurde in de Sint-Christoffelkerk van Scheldewindeke, waar afscheid werd genomen van de pianist en zanger. Johan Stollz is 88 geworden.

Johan Stolle, zoals hij echt heet, werd in Eeklo geboren op 2 januari 1930. Hij woonde op het einde van zijn leven in Oostakker, samen met zijn partner Bernadette Rotthier.

Onverminderd bleef hij optreden. Dat was zijn passie, ook al had de cardioloog gezegd om het iets kalmer aan te doen. Johan voelde zich goed, verzorgde zich en wou nog jaren doorgaan.

Zo was hij vorige week zondag nog voor een concert te gast in Zwalm. Na thuiskomst en wat tv-kijken ging Johan slapen. Toen begaf zijn hart het. Na reanimatie werd hij nog naar het ziekenhuis gebracht waar hij op dinsdag 3 april overleed. Samen met de kinderen werd besloten om Johan zijn laatste rustplaats te geven in Scheldewindeke. “Daar is hij dicht bij mij”, verklaarde Bernadette, die van plan is om naar Scheldewindeke terug te keren, waar ook haar kinderen wonen.

Fantastische opa

“Voor de meesten was Johan Stollz de pianist, de entertainer, de showman, altijd piekfijn uitgedost, de man die ontelbare optredens gegeven heeft”, vertelt dochter Sara. “Voor mij was hij de allerliefste papa die ik maar kon hebben. De papa waar ik vroeger bij op schoot kroop om op de piano te tokkelen, de papa die mijn grootste voorbeeld was, die me beschermde en wilde verhalen over verre reizen vertelde. Bovendien was hij een fantastische opa, met een groot gevoel voor humor, toch enorm bescheiden bleef en zo veel liefde kon geven.”

Bernadette vindt troost in de gedachte dat het altijd zijn wens was om te sterven achter de piano.

“Het doel in zijn leven was om de mensen gelukkig te maken. Hij kon vrienden urenlang boeien met verhalen over reizen. Zijn kinderen en kleinkinderen waren het belangrijkste in zijn leven.”

Zachte clown

Ook zoon Toni en dochter Valerie hadden enkele mooie woorden ter afscheid. “Mijn pa was de artiest voor iedereen, voor mij een luisterend oor, de zachte clown die mij als kind aan het lachen bracht maar net zo goed de strenge prof die mij taalles gaf, mijn sleetje trok en mij vaak diep in de nacht nog een knuffel gaf.”

De plechtigheid werd doorspekt met pianomuziek van Johan zelf. Zijn versie van My Way was al een terugblik op zijn leven. De dienst eindigde met zijn wereldsucces Concerto voor Natasha. En wat is voor een artiest het ultieme teken dat het goed geweest is? Een applaus. Tot twee keer toe klapten alle aanwezigen in de handen, als afscheid en als dank voor zijn geslaagde optreden op deze wereld.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio