Vijf maanden na opening is De Frietschap al beste frituur van Gent: “Een week gratis frieten als we ook nog beste van Vlaanderen worden”

Dimitry Vereecke (vlnr.) Sam Zahedi en Stijn ­Declerck: drie maten die samen op de Rooigemlaan een frituur uitbaten en nu tot beste van Gent zijn gekroond. Foto: DVH

Gent / Destelbergen / Lochristi / Melle / Merelbeke / Sint-Martens-Latem / De Pinte -

Met een pas gestarte zaak tot beste frituur van Gent worden uitgeroepen: het is even straf als een pittige andalousesaus. Het overkomt De Frietschap op de drukke Rooigemlaan.

“Waw! Fantastisch!” Sam ­Zahedi klinkt oprecht verrast door de verkiezing van De Frietschap tot beste frituur van Gent. De zaak opende pas eind oktober op de Rooigemlaan, maar heeft nu al zo veel fans dat het de winnaar van vorig jaar, De Frietketel, heeft onttroond.

De Frietschap, die al twee jaar een vestiging heeft op de Brugsesteenweg, verwijst naar de vriendschap van de drie zaakvoerders: Sam Zahedi, Dimitry Vereecke en Stijn ­Declerck. Alle drie opgegroeid in het Gentse, leerden ze elkaar kennen in ... een frietkot. “We hebben samengewerkt in De Dulle Friet op de Vlasmarkt”, zegt Sam.

Het trio voerde de afgelopen weken een opvallende promotiecampagne. “Iedere dag gaven we wel iets gratis aan klanten die konden bewijzen dat ze op ons hadden gestemd”. Het filmpje waarin ze de bekende reclamespot van Dovy Keukens parodiëren, haalde meer dan vijfduizend views. “En als we tot beste frituur van Vlaanderen verkozen worden, geven we een week lang gratis frieten en vijf vaten Jupiler weg.”

Echt vlees

Marketing is één ding, maar de drie vrienden focussen in de eerste plaats op de kwaliteit van hun producten. “Onze frieten zijn gemaakt van binnenlandse bintjes”, zegt Dimitry Vereecke. “Die worden hier iedere nacht geleverd. Wij bakken ter plaatse ook de frietjes voor. Diepvriesfrieten komen hier niet binnen”.

“Een frituur kan het zich niet meer veroorloven om nog enkel frieten en een frikandel te serveren”, zegt Sam Zahedi. “We hebben dan ook verse kroketten, vol-au-vent en hamburgers, glutenvrije producten en een aanbod voor de vegetariër en de veganist.”

Voor de vleesproducten werkt De Frietschap samen met slager Henk uit Mariakerke die de stoverij en frikandellen maakt. “De balletjes draaien we zelf terwijl we onze wekelijkse vergadering houden”, zegt Vereecke.

De lange houten zitbank in de gelagzaal is geamakt door Stijn Declerck, die deeltijds werkt als leerkracht. “Maar het belangrijkste is de klantvriendelijkheid”, zegt hij. “Wij verzorgen de klant zoals we graag zelf zouden worden behandeld.”

Zaterdag maken we in onze krant bekend welke frituur zich de beste van Vlaanderen mag noemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees