Broer en zus vechten ruzie over ouderlijke woning uit door niet mis te verstane boodschappen op vensterraam te hangen

Broer en zus vechten ruzie over ouderlijke woning uit door niet mis te verstane boodschappen op vensterraam te hangen

Behalve de foto van de moeder, hangt ook de niet mis te verstane boodschap voor het raam.

Boortmeerbeek / Rumst -

Acht jaar al liggen broer Jan en zus Simonne Servaes in de clinch, met als inzet het ouderlijk huis in Boortmeerbeek. Simonne kocht haar broer uit in 2002 en is eigenaar. Het huis is momenteel niet bewoond, toch kan Simonne er niet zomaar intrekken.

Het heeft iets van de processie van Echternach. Simonne is eigenares van de woning in de Beringstraat in Boortmeerbeek, maar heeft geen Recht van Bewoning. Dit betekent dat ze het huis niet meer mag betreden zolang haar moeder daar woont. Moeder Maria Op de Beeck woont nu in een serviceflat in Rumst, waar ook haar zoon Jan woont. Broer en zus vechten inmiddels al acht jaar een juridische strijd uit, met als inzet de woning en de betaling van de kosten voor de zwaar zorgbehoevende moeder. Het is bovendien niet de eerste keer dat aan het venster een voor zichzelf sprekende boodschap hangt. Enkele weken geleden nog luidde het: ‘Ik kan mijn verzorging niet betalen, bedankt Simonne Servaes.’

Broer Jan legt uit: “Sinds 2010 draagt Simonne geen euro meer bij voor moeder en ik kan die kosten zelf niet blijven betalen. Moeder heeft een pensioen van amper 1.200 euro en komt niet toe. Ik spring dus bij. Omdat niets anders lijkt te helpen, hangen we nu geregeld boodschappen uit opdat Simonne ook haar, en bij wet bepaalde, financiële verplichtingen nakomt.”

Broer en zus vechten ruzie over ouderlijke woning uit door niet mis te verstane boodschappen op vensterraam te hangen
Foto: evb

Handgemeen

In het verleden kwam het zelfs enkele keren tot een handgemeen. “Het is voor Simonne droevig dat ze haar eigen woning niet kan betreden. Zelfs de sloten werden vervangen. De verzuring in de familie is groot, terwijl het verbod op het Recht op Bewoning vervalt omdat de moeder er niet meer verblijft. We betwijfelen of moeder en zoals Jan zelf beweert, daar dagelijks nog komt overnachten”, zegt Frédéric Thiebaut, de advocaat die Simonne vertegenwoordigt. “Mijn cliënte betaalt nog steeds de lening af die ze in 2002 aanging, heeft geen eigendommen en verblijft bij vrienden en kennissen. Jan belaagt mijn cliënte voortdurend en is hiervoor al strafrechtelijk veroordeeld, met voorwaardelijke gevangenisstraf. Zo stuurde hij zelfs e-mails onder de naam van hun vader die zelfmoord pleegde en schreef erbij ‘Slechte mensen gaan naar de hel’. Jan claimt nu een extra som voor het onderhoud van de woning, terwijl Simonne daar zelfs niet mag zijn. Absurd. De onderhoudsverplichting valt weg gezien de interne twist.”

Voor de boodschap die momenteel uithangt aan de woning ‘Simonne ga a.u.b in op de minnelijke voorstellen (20x) van uw oude zieke brave 80-jarige moeder / Stop mij nog langer pijn te doen’, diende Simonne opnieuw een klacht in bij de lokale politie. De vrouw zegt emotioneel gebroken te zijn. “Jan stuurt Simonne en mijn kantoor gemiddeld twee keer per week een e-mail. Hij probeert alles om Simonne te vernederen”, zegt meester Thiebaut. Maar ook Jan blijft bij zijn standpunt: “Ik blijf geen extra 600 euro per maand alleen ophoesten. Na de minnelijke voorstellen werden de affiches opgehangen om mijn zus te wijzen op haar verantwoordelijkheden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio