Fit & Gezond

Ook alledaagse stress heeft gevolgen voor je gezondheid

Ook alledaagse stress heeft gevolgen voor je gezondheid

Foto: Shutterstock

Ben je iemand die snel op zijn paard zit en al eens lang kan blijven tobben over akkefietjes? Dan is het misschien beter om te proberen dat niet langer te doen, want het heeft wel degelijk nefaste gevolgen voor de gezondheid. Zo neemt onder meer de kans op een chronische ziekte toe. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij meer dan duizend mensen werden gevolgd.

Niet enkel de grote stressmomenten in het leven hebben een impact op de gezondheid. Dat is ook het geval als het om alledaagse stress gaat zoals pakweg een slecht rapport, een ruzie of een platte band. Bij de meeste mensen gaat dat snel weer over, maar sommigen durven er al eens langer over te tobben. Onderzoekers University of California - Irvine en de Pennsylvania State University konden vaststellen dat zij die er meer dan 24 uur mee in hun maag blijven zitten meer risico lopen om onder meer een chronische ziekte te ontwikkelen.

Om tot die conclusie te komen, volgden ze 1.115 deelnemers. Die moesten gedurende acht dagen elke dag bijhouden welke stress ze hadden ervaren en tien jaar later nog eens opnieuw, maar toen moesten ze ook antwoorden geven op vragen die peilden naar eventuele chronische ziekten, lichamelijke beperkingen en moeilijkheden om normale taken uit te voeren. "Onze research toont aan dat negatieve emoties die blijvend sluimeren en dat zelfs na kleine, dagelijkse stressoren op lange termijn een negatieve impact hebben op de gezondheid", zegt onderzoeker Kate Leger.

Goede raad

"Wanneer de meeste mensen denken aan de soorten stressoren die een invloed kunnen hebben op hun gezondheid, denken ze aan de grote dingen, belangrijke levensgebeurtenissen die een grote impact hebben op hun leven, zoals de dood van een geliefde of een scheiding", zegt Leger nog. "Maar er is meer en meer bewijs dat aantoont dat het de kleine, alledaagse stressoren zijn die ook gevolgen hebben voor onze gezondheid."

Hoe dat allemaal werkt, is volgens Leger nog niet helemaal duidelijk. Maar ze heeft alvast wel een goede raad in petto: leer negatieve emoties en stress over kleine problemen sneller van je af te zetten. Je gezondheid kan er alleen maar wel bij varen.


 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees