Netflix dit jaar niet op Cannes uit onvrede met nieuwe regels

Netflix dit jaar niet op Cannes uit onvrede met nieuwe regels

Foto: REUTERS

Netflix zal dit jaar niet aanwezig zijn op het filmfestival van Cannes, uit protest tegen het nieuwe competitiereglement dat stelt dat deelnemende films ook vertoond moeten worden in de Franse filmzalen. De streamingdienst zou zijn nieuwe films enkel buiten competitie kunnen vertonen, maar ziet daar geen heil in.

“We willen dat onze films dezelfde behandeling krijgen als die van andere filmmakers”, zei Netflix’ chief content officer Ted Sarandos aan Variety. “Het risico bestaat dat als we gaan, onze films en filmmakers onrespectvol behandeld worden. Ze hebben de toon gezet. Ik denk niet dat het goed zou zijn voor ons om daar te zijn.”

Netflix zond vorig jaar twee films naar het festival “Okja” en “The Meyerowitz Stories”. De streamingdienst deed toen al stof opwaaien door te weigeren, “Okja” in de filmzalen te vertonen, zodat de film aan abonnees voorbehouden kon worden.

36 maanden

Het nieuwe zwaargewicht in de audiovisuele wereld was niet tegen een vertoning van zijn films in de Franse cinemazalen, maar wel tegen het feit dat ze pas 36 maanden na hun bioscoopdebuut gestreamd mogen worden.

De Franse regelgeving voorziet dat een film eerst moet uitkomen in de bioscoop, vier maanden later op dvd en bij video op aanvraag, en pas tien maanden later op televisie mag uitgezonden worden. Na 36 maanden volgen dan uiteindelijk de streamingdiensten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees