120 000 voertuigen die dagelijks R4 aandoen horrorscenario voor lokale CD&V

“Wij mogen niet de dupe zijn van afschaffing E17-viaduct in Gentbrugge”

 “Wij mogen niet de dupe zijn van afschaffing E17-viaduct in Gentbrugge”

Donkere wolken boven de R4 in Destelbergen. De suggesties van de Gentse Bouwmeester zijn een brug te ver voor CD&V Foto: if

Destelbergen - De mogelijke toekomstscenario’s voor het viaduct in Gentbrugge, waaronder de afbraak en het verleggen van het verkeer langs een parallelweg als de R4, doet politici in de randgemeenten huiveren. CD&V Destelbergen-Heusden trekt aan de alarmbel: “120 000 voertuigen dagelijks over of langs de R4 in Destelbergen sturen, daar gaan we absoluut niet mee akkoord”, zegt huidig CD&V-schepen en lijsttrekker Carolien Ongena.

Het nieuws deed al wat stof opwaaien, dit keer niet alleen letterlijk. Het Vlaams Parlement buigt zich nog voor de zomer over een resolutie om het viaduct over de E17 geluidsarm te maken en een studie te beginnen over de toekomst ervan. De actiegroep Viadukaduk kreeg vijf Vlaamse parlementsleden achter zich om een aantal eisen en pistes na te gaan. Behalve de renovatie in 2020 is er ook de beperking van de geluidshinder en een toekomstvisie. De Gentse Stadsbouwmeester vindt dat het viaduct tegen de grond moet, maar over een ondergrondse tunnel is hij niet echt enthousiast. Het verschuiven van de E17 naar een plek buiten de stad is een betere optie, en dan belanden we al vlug bij het tracé van de R4.

“Dat ballonnetje dat momenteel opgelaten wordt, verontrust ons”, aldus de lokale CD&V die de resolutie van de parlementsleden  ondersteunt, maar niet akkoord gaat met de verschuiving van de lasten naar de R4: “De E17 verleggen of parallel laten lopen met de ringweg die ook de randgemeenten doorkruist, is een onmogelijk scenario. Voor de Bouwmeester lijkt het alsof er buiten de stad niemand woont. Ook in Destelbergen, Gentbrugge en Ledeberg hebben inwoners recht op een leefbare omgeving.”
Zelf geluidsschermen plaatsen is voor de gemeente financieel onmogelijk, zonder Vlaamse subsidies, stelt de lokale CD&V. Het zou ook maar een beperkte oplossing bieden, want lawaai verplaatst zich en de uitstoot van fijn stof blijft een even groot probleem.  

“CD&V zal zijn standpunt voorleggen aan de gemeenteraad. We doen een oproep aan de andere CD&V-fracties in de randgemeenten om hetzelfde te doen, zodat we samen een krachtig signaal kunnen geven aan de Vlaamse regering. De CD&V-burgemeesters van Merelbeke en Melle steunen in elk geval al ons initiatief”, aldus schepen Ongena.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio