Busbouwer Van Hool investeert ruim 47 miljoen dollar in Amerikaanse fabriek

Busbouwer Van Hool investeert ruim 47 miljoen dollar in Amerikaanse fabriek

Foto: Van Hool

Lier -

Busbouwer Van Hool uit Koningshooikt investeert meer dan 47 miljoen dollar (38,2 miljoen euro) in zijn nieuwe busfabriek in de Amerikaanse staat Tennessee. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd. De vestiging moet begin 2020 operationeel zijn en zal 600 medewerkers tellen.

Het was al bekend dat Van Hool een nieuwe fabriek zou bouwen in de VS. De busbouwer heeft nu al vestigingen in België en in Macedonië, maar om de Amerikaanse markt goed te kunnen bedienen moest er een Amerikaanse fabriek komen. De “Buy American Act” verplicht openbare besturen om voertuigen te kopen die volledig in eigen land worden gebouwd.

Nu heeft het bedrijf meer details bekendgemaakt. De fabriek komt in Morristown, in het noordoosten van Tennessee. De bouw start op het einde van de zomer en de fabriek zou moeten draaien in het eerste kwartaal van 2020. Van Hool wil er met 600 werknemers jaarlijks zo’n 400 bussen bouwen voor de hele Noord-Amerikaanse markt van openbaar vervoer.

De vakbond ACV was eerder dit jaar nog ongerust over de impact op de werkgelegenheid in België, hoewel de directie verklaarde dat die miniem zou zijn. Van Hool wijst zelfs op “opportuniteiten” voor het personeel in Koningshooikt. Ingenieurs van het Belgische studiebureau van de busbouwer zullen de Amerikaanse bussen ontwerpen. Daarnaast zullen nieuwe Amerikaanse medewerkers in 2019 in Koningshooikt en Skopje (Macedonië) worden opgeleid.

“Onze ervaren medewerkers zullen hun nieuwe Amerikaanse collega’s vertrouwd maken met de hoge kwaliteitsnormen en standaarden van Van Hool-voertuigen”, zegt CEO Filip Van Hool. “Het wordt zelfs een uitdaging omwille van het feit dat we zo snel als mogelijk meer dan 200 openstaande vacatures moeten invullen. Dit nieuwe project, samen met het goed gevuld orderboek van de vestiging in Koningshooikt, noopt er ons toe alle zeilen bij te zetten om zo snel als mogelijk deze openstaande vacatures in te vullen.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees