Erfgoeddepot wordt TREZOOR gedoopt

Erfgoeddepot wordt TREZOOR gedoopt

Minister Sven Gatz (tweede van links) kreeg een rondleiding in het zo goed als lege erfgoeddepot. Foto: loh

Kortrijk -

Na tien jaar werd het Zuid-West-Vlaamse erfgoeddepot in Heule geopend. Het gebouw van 5,2 miljoen euro werd donderdagmiddag geopend en zal de naam Trezoor dragen. Vanaf volgende week verhuizen de stukken. Dat zal anderhalf jaar in beslag nemen.

De tijd dat schatten op een stoffige zolder of in een muffe kelder worden bewaard is voorbij. Met de opening van het erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen in Heule kunnen de 13 meewerkende steden er vanaf nu hun bijzonderste stukken – van archeologische scherven tot abstracte schilderijen – kwijt. Daarnaast krijgen de schatten van het Kortrijks stadsarchief en de provinciale erfgoedbib Westflandrica er een plaatsje. Het gebouw werd heel toepasselijk Trezoor gedoopt.

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) benadrukte het belang van het gebouw. De samenwerking tussen 13 gemeenten, de duurzaamheid volgens het Denemarkenprincipe, de noodzakelijke ruimte voor erfgoed en ook de openheid zijn maar enkele van de troeven van het depot. “Het wordt hier zeker geen vergeetplek, maar een goed geolied distributiecentrum. Samen met Ieper een prototype voor gans Vlaanderen.”

5,2 miljoen euro

Na tien jaar van overleg, en een investering van 5,2 miljoen euro – 2 miljoen euro van de provincie, een half miljoen van Vlaanderen en de rest van de gemeenten volgens de gebruikte oppervlakte – mag het gebouw van 5.000 vierkante meter zijn nut bewijzen. Al is dat nog niet voor meteen. “De verhuizing start volgende week en zal pas eind volgend jaar afgelopen zijn”, weet verhuiscoördinator Shirin Van Eenooghe.

Om dat in goede banen te leiden werd een achtkoppig verhuisteam samengesteld. Die kregen intussen een workshops over hoe ze moeten omgaan met die delicate stukken maar ook lessen ergonomie om de rug te sparen tijdens de verhuizing. Anderhalf jaar zullen zij in de weer zijn alle stukken naar hun nieuwe bestemming te vervoeren.

47.400 stukken

47.400 stukken om precies te zijn. “Van enorme schilderijen tot oude landbouwtoestellen”, vertelt Shirin. “Eerst worden alle objecten gecheckt: Zijn er geen houtwormen of is er geen schimmel? Dan krijgen ze een groen label en beginnen ze aan hun reis richting Trezoor.”

Alle stukken werden en worden gelabeld, gemeten, gedateerd en zullen ook worden gedigitaliseerd. Zo kunnen ze makkelijk geraadpleegd worden door heemkundigen, studenten of andere geïnteresseerden. De stukken bevinden zich voorlopig nog op vijf locaties, waaronder de Tuighuizen Rijkswachtstraat en Rekkemsestraat.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio