Veehouders houden vurig pleidooi voor invoering statiegeld: “Weggegooide blikjes doden onze koeien”

Bert Lassuyt raapte net nog een portie net plastic afval op. Foto: rdl

Lede -

Landbouwers Paul Lassuyt en Marc Bonnaerens zagen allebei onlangs enkele melkkoeien creperen nadat restanten van blikjes in hun maag waren terechtgekomen. Ze pleiten daarom vurig voor de invoering van statiegeld.

Drie weken geleden stierf een koe op het bedrijf van vader en zoon Paul en Bert Lassuyt aan de Veldekenswegel. Bij collega Marc Bonnaerens uit de Bresillestraat kwamen in dezelfde periode twee koeien om het leven. “En hier wat verder in Hofstade stierf nog een dier”, vertelt Marc. “Aluminium is — letterlijk — de dooddoener. In de machines waarmee we onze wiedes maaien zitten metaaldetectoren waarmee we ijzer weghalen maar aluminium wordt niet gedetecteerd en komt in de maag van de koeien terecht. Daar gaat zo'n dier aan kapot.”

De koe die stierf bij landbouwer Lassuyt was drachtig. “Een Holstein Friesian, ze moest de eerste keer kalven. Blikjesscherven doorboorden de maagwand en baanden zich een weg naar het hart.”

Bij boer Bonnaerens hetzelfde verschijnsel. “Een eerste koe vond ik dood in de stal, ze had net drie dagen voordien gekalfd. Een tweede viel dood terwijl ik erbij stond.”

Magneten

Een melkkoe vertegenwoordigt algauw een bedrag van zo'n 2.000 euro. “Maar daar gaat het in de eerste plaats niet om”, zeggen beide landbouwers. “Voor ons staat het dierenwelzijn voorop.” Zelf namen ze al maatregelen. “In de maag van de koeien plaatsen we magneten”, legt Marc Bonnaerens uit. “Daar blijft het ijzer aan vastkleven zodat dat de maag niet beschadigt. Maar voor aluminium is dat geen oplossing.”

“Sensibiliseringsacties brengen ook geen zoden aan de dijk”, weet Marc, die een plakkaat naast zijn weide toont. “Ze komen er gewoon de bierblikjes onder zetten, als provocatie bijna.”

Dat de gemeente en de Milieudienst goed werk leveren met het opruimen van zwerfvuil, willen beide landbouwers graag beklemtonen. “Maar het blijft dweilen met de kraan open. In één week tijd vond ik hier 200 blikjes en flessen. Allicht uit wagens gegooid of van wandelaars, wie zal het zeggen”, aldus Marc. Beiden zijn dan ook gewonnen voor het invoeren van statiegeld. “Alles wat verdwijnt uit onze weiden, komt niet meer in koeienmagen terecht.” Marc Bonnaerens hield in de Milieuraad een vurig pleidooi voor de zaak. “De milieuraad adviseerde unaniem gunstig voor toetreding van de gemeente tot de Statiegeldalliantie.”

Milieuschepen Geertrui Van de Velde (CD&V) laat weten dat het punt op de gemeenteraad van april geagendeerd wordt. “Maar ook de industrie kan wat doen” besluit Marc, “door een ijzerstrip op de aluminiumblikjes aan te brengen bijvoorbeeld.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio