5.000 gezinnen slikken al zes dagen zand door probleem met waterleiding: “Wij konden de bevolking niet inlichten”

Myriam Bouckhout bracht burgemeester Francis Benoit op de hoogte van het waterprobleem Foto: loh

Kuurne / Harelbeke -

In Kuurne en Harelbeke is het leidingwater al zes dagen vervuild. De Watergroep krijgt vuile leidingen niet gereinigd. Het gaat om 5.000 aansluitingen. De problemen kunnen nog duren tot het weekend. Er werden al schadeclaims ingediend.

Tijdens zijn vakantie werd burgemeester van Kuurne Francis Benoit (CD&V) al bestookt met vragen over de watervoorziening. Zes dagen lang at een deel van de inwoners gewoon ‘zand’. Het leidingwater zit er vol van en het houdt maar niet op. De burgemeester hekelde de slechte communicatie. “Wij konden de bevolking niet inlichten want we wisten van niets. Deze communicatie kon veel beter.”

Ondertussen is de oorzaak bekend. “De oorzaak is het in dienst nemen van een leiding, een toevoer van water vanuit De Gavers richting Kuurne en Harelbeke”, zegt Kathleen Deschepper van De Watergroep. “De voorbije dagen werd duchtig gespoeld, maar dit heeft niet het gewenste resultaat. Dit betekent dat er nog een grootschaliger spoeling komt met mogelijk een verlies van druk op het water.”

Schadedossiers indienen

Een opsteker is dat de kwaliteit van het water oké is. Dat wordt permanent nagegaan. Deschepper geeft anderzijds toe dat dit allemaal leidt tot comfortproblemen. “Volgens onze berekeningen gaat het om 5.000 aftakkingen in een groot deel van Kuurne en Harelbeke, waaronder ook de deelgemeenten Bavikhove en Hulste. We volgen alles dag na dag op en hopen dat iedereen tegen het weekend weer proper water heeft.”

Myriam Bouckhout uit de Bavikhoofsestraat in Kuurne had haar burgemeester al eerder gebeld om hem op de hoogte te brengen. “Ik hoop dat de problemen vlug van de baan zijn. Wij volgen alles op, maar er zijn nog veel mensen die moeten thuiskomen van paasvakantie.”

Een aantal onder hen zullen een niet zo leuke vaststelling doen. Nu al zijn er heel wat schadeclaims voor kapotte boilers. Bij kranen wordt geadviseerd de kop even proper te maken. “We hebben al vaststellingen van schade ontvangen”, zegt Deschepper. “Het gaat om boilers, maar er kunnen ook problemen zijn met was- en vaatwasmachines. Die mensen kunnen een schadedossier indienen.”

De oorzaak waarom het zand in de toevoer terechtkwam, is nog niet helemaal duidelijk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio