Vanavond op tijd naar bed

Nachtbrakers lopen een groter risico om vroeg te sterven: “Dit gezondheidsrisico kan niet langer genegeerd worden”

Nachtbrakers lopen een groter risico om vroeg te sterven: “Dit gezondheidsrisico kan niet langer genegeerd worden”

Themabeeld. Foto: Shutterstock

Mensen die laat gaan slapen en ’s ochtends moeilijk uit bed komen, hebben een grotere kans om vroeg te sterven dan diegenen die op tijd onder de wol kruipen en voor dag en dauw opstaan. Dat blijkt uit een groot Brits-Amerikaans onderzoek. “Dit is een gezondheidsrisico dat niet langer genegeerd kan worden”, klinkt het.

Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago en de universiteit van het Britse Surrey bestudeerden ruim zes jaar lang het slaapgedrag van meer dan 430.000 personen tussen de 38 en 73 jaar. De deelnemers werd gevraagd of ze zich beschouwen als ochtendmens (mensen die op tijd gaan slapen en ’s ochtends uitgerust opstaan) of avondmens (laat naar bed en ’s ochtends moeite om op te staan).

Overleden

Aan het eind van het onderzoek bleek dat van de avondmensen 2 procent meer personen waren overleden dan bij de ochtendmensen. Bij de groep die zichzelf als “absoluut avondmens” kwalificeerde, bleek dat er zelfs 10 procent meer mensen gestorven waren. De nachtbrakers bleken bovendien vaker te lijden aan psychologische aandoeningen, diabetes, problemen aan de maag en met ademen, meldt Sky News.

“Niet langer negeren”

“Dit is een groot gezondheidsrisico dat niet langer genegeerd kan worden”, stelt coauteur professor Malcolm von Schantz van de universiteit van Surrey. “Misschien zouden avondmensen later met hun werk kunnen beginnen en eindigen, waar dat kan. Daar zouden we een debat over kunnen voeren.” Ook moet er meer onderzoek worden gedaan naar “hoe we avondmensen kunnen helpen om hun biologische klok synchroon te laten met de zonnetijd”.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S