Fit & Gezond

Instagram-model laat oogkleur veranderen met gevaarlijke operatie: “Het verpestte mijn leven”

Instagram-model laat oogkleur veranderen met gevaarlijke operatie: “Het verpestte mijn leven”

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Instagram-model Nadinne Bruna droomde al haal hele leven van lichtgrijze ogen. Na lang wikken en wegen onderging ze een gevaarlijke operatie om haar oogkleur te veranderen, een beslissing waar Bruna nu dik spijt van heeft: “De operatie heeft mijn hele leven verpest”.

Bruna, een 32-jarig model met Argentijnse roots, werd geboren met hazelnootkleurige ogen. Een kleur, die ze naar eigen zeggen verschrikkelijk vond. Het model, dat in het Amerikaanse Miami woont, dweilde tientallen plastische chirurgen af in de hoop dat iemand bereid was om haar oogkleur te veranderen. Tevergeefs, de operatie is verboden in De Verenigde Staten en dus vloog de brunette naar Colombia om haar grote droom te verwezelijken.

Gevolg? Geen lichtgrijze oogkleur, wel een jaar lang pijnlijke en rood doorlopen ogen. “Ik ben echt naïef geweest”, zegt Bruna aan de Britse krant Daily Mail. “Ik was compleet gezond voor ik onder het mes ging en nu is mijn leven compleet verpest. Ik zie nog altijd troebel en mijn pupillen kunnen maar moeilijk licht verdragen. Fotoshoots, mijn broodwinning, zijn een ware marteling geworden.”

Glaucoom

Maar de schade die de operatie had aangericht, ging nog veel verder. “Ik heb last van cataract (het troebel worden van de ooglens) en glaucoom, gezichtsverlies dat in de meeste gevallen pas begint op de leeftijd van veertig jaar. De schade is permanent. Om erger te voorkomen moet ik nog een hoornvliestransplantatie ondergaan. Ik ben normaal een sterk persoon maar nu ben ik zwaar depressief. Ik heb de verkeerde dokter vertrouwd.”

Ondanks het wantrouwen keerde Bruna nog twee keer terug naar Colombia in de hoop de schade te kunnen herstellen. Maar ook dat bleek hopeloos. Bruna vestigt nu al haar hoop op Amerikaanse specialisten. Zo’n acht maanden geleden liet ze haar implantaten verwijderen in een gespecialiseerd ooginstituut in haar thuisbasis Miami. Kort daarna volgde nog een operatie om het gezichtsverlies tegen te gaan.

90 jaar

“De operatie in Colombia is niet goed verlopen”, zegt dokter Ranya van het Bascom Palmer Eye Institute in Miami. “Doordat ze een silicoonplaat injecteerden in haar oog, raakte de voorste oogkamer vastgeklonterd. Je kan het vergelijken met een verstopte gootsteen. De druk op het oog wordt alsmaar groter met heel wat schade tot gevolg.” Bruna zal voor de rest van haar leven blijven sukkelen met haar ogen, dat staat vast. Aan haar rechteroog verloor ze tachtig procent van haar zicht, het linkeroog verloor vijftig procent. Een gezichtsverlies wat overeenkomt met dat van een negentigjarige vrouw.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees