Er mag dan toch geen jacht gemaakt worden op losgebroken Limburgse bambi’s

Er mag dan toch geen jacht gemaakt worden op losgebroken Limburgse bambi’s
Houthalen-Helchteren -

Het leek even of de vijftien losgebroken damherten in Houthalen-Helchteren een droevig einde zouden kennen. Het Agentschap Natuur en Bos vaardigde een schietvergunning uit om de vijftien dieren van kant te maken door het gevaar voor de verkeersveiligheid. Maar daar kwam heel wat reactie op, onder andere van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Nu is er besloten dat er toch geen jacht zal gemaakt worden op de bambi’s.

In Houthalen-Helchteren zal de komende ­dagen alles in het werk worden gesteld om de vijftien losgebroken damherten te vangen. Dat is afgesproken tijdens een overleg over de ‘bambicrisis’. “De dieren zullen zo snel mogelijk naar een omheinde weide gelokt worden met voedsel. Voorlopig wordt geen enkel schot gelost, dat is afgesproken met de jagers”, zegt burgemeester Alain Yzermans (SP.A) die geen termijn op de opdracht wil plakken.

Die jagers hebben nochtans een vergunning om de dieren af te schieten. Elders in Vlaanderen zouden de dieren wel bejaagd worden, omdat ze bij ons niet in het wild voorkomen. Maar Houthalen-Helchteren wil een diervriendelijke oplossing. Doordat het Wild- en Wandelpark tijdens de wintermaanden wordt omgevormd tot een openbaar natuurpark zonder omheining moesten alle damherten sowieso een nieuwe thuis krijgen. Dat gebeurt nu versneld.

Eens de dieren weer in het park zijn, komt er raster om de tamme dieren te verzamelen waarna ze naar een gastgezin gaan. Drie ‘gastgezinnen’ hebben zich nu al aangemeld om de herten van de gemeente over te nemen en te verzorgen op een privéterrein.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio