Wrak van zeldzame U-boot gevonden in Deense Noordzee

Wrak van zeldzame U-boot gevonden in Deense Noordzee

Illustratie. Foto: By Sendker, via Wikimedia Commons

In de Deense Noordzee is het wrak van een zeldzame Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. “Dit is een bijzondere vondst, want het was de modernste duikboot die de Duitsers in de oorlog hebben gebouwd. Zijn tijd lang vooruit”, zei de directeur van het museum van zeeoorlogen op Jutland aan het persureau Ritzau.

De U-boot werd op 6 mei 1945 - twee dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa - door een Brits gevechtsvlieguig gekelderd, aldus het museum. Slechts twee van dergelijke onderzeeërs werden tijdens de oorlog ingezet, de andere ligt als museumboot in Bremerhaven. Aanvankelijk werd gedacht dat dit het enige exemplaar van het type XXI was.

Wetenschappers van het museum onderzoeken en brengen in de Noordzee het wrak in kaart. Plannen om de U-boot op 123 meter diepte te bergen, zijn er voorlopig niet, ondanks veel geruchten dat er aan boord wel eens erg waardevolle zaken kunnen bevinden. Wetenschappers gaan ervan uit dat iemand met de onderzeeër wilde vluchten, toen de capitulatie van nazi-Duitsland zich aftekende.

Corrigeer

MEER NIEUWS