Interieur

Denemarken wil ‘hygge’ werelderfgoed laten verklaren

Denemarken wil ‘hygge’ werelderfgoed laten verklaren

Denemarken is het land van de hygge - een term voor een ontspannen levenswijze - en zou de typische stijl graag op de Werelderfgoedlijst van Unesco zien prijken, meer bepaald in de categorie ‘immaterieel cultureel erfgoed.

“Met de toenemende maatschappelijke druk en het toenemende belang van welzijn, is hygge - waarbij de klemtoon op samenhorigheid en gelijkheid ligt - niet uitsluitend voor het Deense volk. Hygge is voor iedereen die dit unieke ritueel toepast”, zei Meik Wiking, oprichter van het Happiness Research Institute in Denemarken, dat de aanvraag ondersteunt. “Het belang van immaterieel cultureel erfgoed is dat je het moet ervaren. Hoewel het uit ons verleden komt, is hygge vandaag relevant en zal het een waarde hebben in de toekomst.”

De ‘spontane sollicitatie’ om op de lijst terecht te komen loopt samen met een nieuwe toeristische campagne waarin toeristen worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in hygge. Onder meer een fietstocht door hoofdstad Kopenhagen, een boottochtje en gerechten met lokale producten worden naar voor geschoven als suggesties om de ontspannen levensstijl zelf uit te proberen. Als hygge een plaats kan veroveren op de Werelderfgoedlijst, dan komt het tussen onder meer het mediterrane dieet, de Turkse koffiecultuur en het traditionele wijn maken in Georgië terecht.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees