Het stadhuis bepaalt al bijna 400 jaar het gezicht van Halle, nu wordt het grondig gerenoveerd

Het historisch stadhuis bepaalt al bijna 400 jaar mee het stadsbeeld van Halle, maar onder andere het dak (zie inzet) is er erg slecht aan toe. Begin mei start de renovatie. Foto: foto’s idh

Halle -

Begin mei start de lang verwachte restauratie van het historisch stadhuis op de Grote Markt in Halle. De werken zullen twee jaar duren. De toeristische dienst wordt daarom tijdelijk ondergebracht in een container op het Possozplein.

Onder meer het volledige dak, de dakkapellen, de gevels, de houtconstructies en de binneninrichting worden onder handen genomen. “We zijn al tien jaar met de voorbereiding bezig, maar nu zijn de subsidies eindelijk toegekend en kunnen we van start gaan”, aldus schepen van Patrimonium Pieter Busselot. “De restauratie komt niets te vroeg, want het dak is in slechte staat, waardoor het water gewoon binnen sijpelt. Het prijskaartje van de volledige restauratie bedraagt 3,5 miljoen euro, waarvan ruim 2 miljoen subsidies zijn.”

Eerst wordt het stadhuis uit de zeventiende eeuw aan de buitenzijde aangepakt. Het dak krijgt daarbij de hoogste prioriteit. Ook de toren, de vele dakkapellen, de schoorstenen, de puntgevels en de sierelementen in natuursteen worden gerestaureerd en opnieuw gestabiliseerd. In de gevel worden beschadigde bakstenen vervangen en het voegwerk vernieuwd. Tegen begin 2019 moeten de zwaarste werken aan de buitenkant achter de rug zijn.

Galerij

Aansluitend wordt ook de binnenkant aangepakt. “Het beschermde gebouw wordt aangepast aan de noden van vandaag. Onder meer de elektriciteit, het sanitair en de verwarming worden volledig vernieuwd”, aldus Pieter Busselot. “De benedenverdieping zal na de restauratie volledig ingepalmd worden door het toerismekantoor. De huidige ingang wordt een kleine galerij waar je kan doorwandelen van de Grote Markt naar het J. Possozplein. Ook de kasseien van de Grote Markt zullen doorlopen in deze inkomzone”

“Bij de restauratie van de oude raadzaal maken we de originele draagbalken opnieuw zichtbaar. Ook de andere lokalen op het ‘schoon verdiep’ worden gerestaureerd, zodat ze gebruikt kunnen worden voor feestelijkheden en huwelijksrecepties. De bovenverdiepingen tot slot zullen multifunctioneel ingericht worden. Verwacht wordt dat eind 2019 de volledige restauratie een feit zal zijn”, aldus de schepen.

Na de restauratie zal het stadhuis ook een stuk toegankelijker zijn. Zo komt er een hellend vlak aan de voorzijde. Aan de achterkant komt er nieuw sanitair en een lift.

De restauratie heeft ook gevolgen voor de parkeerplaatsen. Het grootste deel van het Possozplein achter het historisch stadhuis wordt vanaf 23 april ingericht als werfzone en is dus niet meer beschikbaar als parking. Tijdens de buitenrestauratie verdwijnt het historisch stadhuis volledig achter de stellingen.

Het toerismekantoor krijgt vanaf 9 mei tijdelijk onderdak in speciaal ingerichte containers op het Possozplein. Daarom zal het kantoor gesloten zijn op 7 en 8 mei.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio